Рослинництво – галузь, що відрізняється сезонним характером робіт. Технологічний процес у рослинництві складається з декількох етапів: підготовка до сівби, сівба (садіння) насіння, догляд за посівами і збирання врожаю. Усі ці чинники впливають у першу чергу на собівартість продукції. У консультації розглянемо облік витрат і методику визначення собівартості продукції зернових культур виходячи з особливостей виробництва.
Загальні принципи формування собівартості продукції рослинництва викладені в П(С)БО 16, П(С)БО 30, Методрекомендаціях № 132 та № 1315. Завважимо, що на сьогодні Методрекомендації № 132 можуть застосовуватися тільки в частині, що не суперечить нормам П(С)БО (Лист № 26023).
Згідно з п. 17 П(С)БО 30 усі витрати, пов'язані з перетвореннями біологічних активів (у нашому випадку – сівбою зернових), визнаються витратами основної діяльності та обліковуються відповідно до норм П(С)БО 16. Отже, до складу виробничої собівартості за основною сільгоспдіяльністю включаються (п. 11 П(С)БО 16, п. 7.2 Методрекомендацій № 1315):
Облік витрат (формування собівартості) ведеться на окремому субрахунку рахунка 23 «Виробництво», наприклад 231 «Рослинництво». За дебетом цього субрахунка відображають фактичні прямі витрати, розподілені ЗВВ, за кредитом – виробничу собівартість отриманої основної продукції (зерна і зерновідходів) і вартість побічної продукції (соломи).
Витрати на виробництво продукції рослинництва групуються за статтями, перелік яких підприємство встановлює самостійно і відображає в наказі про облікову політику. Примірний перелік таких статей наведено в п. 3.6 Методрекомендацій № 132.