Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Бухоблік втрат від падежу тварин

Із цієї консультації ви дізнаєтеся: що слід розуміти під падежом тварин; якими є норми втрат від падежу тварин різних категорій; як документувати та відображати такі втрати в бухгалтерському обліку.

Падіж тварин – це втрата тварин, уключаючи всі випадки їх загибелі від хвороби, у зв’язку зі старістю, унаслідок стихійного лиха, пожежі, нападу хижаків, нещасних випадків, а також вимушеного забою тварин, м’ясо яких не було використане в їжу, а використане лише на годівлю худоби (але не звірям). Таке єдине законодавче визначення поняття «падіж сільськогосподарських тварин» нам удалося знайти в пп. 1.7 розд. ІІІ Методики проведення розрахунків основних показників обсягів виробництва продукції тваринництва в господарствах усіх категорій, затвердженої наказом Держкомстату від 05.08.08 р. № 270 (втратив чинність на підставі наказу Держстату від 24.11.14 р. № 362, далі – Наказ № 362): .

Згідно з розд. І чинної Методики проведення розрахунків основних статистичних показників продукції тваринництва, затвердженої Наказом № 362, кількість сільгосптварин, які пали та загинули, – це число сільгосптварин, які були втрачені через їх загибель від хвороби, старості, стихійного лиха, пожежі, нападу хижаків, нещасних випадків, а також через вимушений забій (за умови невикористання м’яса в їжу);

У пп. 4.9.1 Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень № 24 та № 24-сг, затвердженої наказом Держкомстату від 27.08.08 р. № 296, конкретизовано, що вимушено забитих тварин відносять до падежу, якщо значну частину (понад 50 %) забитої туші неможливо використати для харчових потреб або реалізації.

Слід зазначити, що в зоотехнології застосовують поняття технологічного відходу, яке крім реального падежу включає ще й вимушене вибракування молодняку через фізіологічні вади та захворювання. Наприклад, на птахофабриках можуть народжуватися курчата без лапок, вони підлягають вибракуванню, оскільки технологія вирощування не передбачає догляду за такою птицею.

Суб’єкти господарювання, які займаються утриманням, розведенням, обігом тварин та переробкою сировини тваринного походження, у разі падежу тварин мають дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог таких документів, як:

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Статті за темою
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Популярне
03.04.2025
Посадова інструкція для голови фермерського господарства
У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інструкцію для голови фермерського господарства (далі – ФГ). Зокрема, з’ясуємо, які розділи повинна мати інструкція та в якому випадку в неї слід вносити зміни. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інстру...
21.03.2025
Як ФГ визначити своїх кінцевих бенефіціарів
Юридичні особи (в т. ч. ФГ) повинні подавати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) (або про їх відсутність). За несвоєчасне подання такої інформації передбачено штрафні санкції. Про порядок та строки такого інформування розповімо в цій статті. Юридичні особи (в т....
10.04.2025
Як прийняти нового члена до фермерського господарства
На законодавчому рівні правилам прийняття нового члена до фермерського господарства (далі – ФГ) приділено мало уваги. Водночас це одна з важливих дій, без яких не обходиться жодне ФГ. У цьому матеріалі розповімо, чим регулюється процедура прийняття нового члена до ФГ, з яких етапів вона склада...
Нове
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Кращі матеріали