Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 30.08.2022

30.08.2022 128 0 0

Шановні колеги!

Агропідприємства, які бажають обробляти земельні ділянки державних чи комунальних підприємств, можуть укласти договір про спільну діяльність, адже взяти такі ділянки в оренду чи суборенду не вийде. Оформлюючи такий договір, потрібно дотримуватися правил, передбачених Цивільним кодексом. У консультації «Договір про спільну діяльність: як відрізнити від договорів підряду та оренди» ми розповіли, на що звернути увагу, укладаючи договір про спільну діяльність, та надали рекомендації, які допоможуть уникнути ризиків визнання такого договору недійсним, адже договір про спільну діяльність має деякі спільні риси з договорами оренди та підряду.

Якщо сільгосппідприємство – платник єдиного податку четвертої групи, отримало фінансову допомогу, важливо розуміти, як ця підтримка вплине на його статус єдинника наступного, 2023-го року. У статті «Сільгосппідприємство отримало фінансову допомогу: як вона вплине на частку сільгосптоваровиробництва» ми на прикладах покажемо, як різні види допомоги , зокрема від держави (дотації, субсидії, компенсація відсоткової ставки за кредитами тощо) або від інших осіб чи організацій, впливають на розмір частки сільгосптоваровиробництва. 

Напевно, кожен платник ПДВ потрапляв у ситуацію, коли податкова накладна (далі – ПН) була подана на реєстрацію в останній день строку, установленого для реєстрації, а квитанцію отримано наступного дня. У статті «Несвоєчасна реєстрація ПН з технічних причин: чи можна уникнути штрафу?» ми відповіли на запитання: як у такому разі довести, що ПН було подано на реєстрацію своєчасно, щоб постачальник і покупець не постраждали?

Після закінчення особливого періоду (лютий – травень цього року) у багатьох платників ПДВ з’явилися різні причини для коригування податкових зобов’язань, відображених у ПН як за цей, так і за інші періоди. І, відповідно, виникли питання, як і коли оформляти розрахунок коригування (далі – РК) до таких ПН. У статтях «Як оформити РК до ПН і як виправити помилку в РК» та «Складаємо розрахунки коригування до податкових накладних: 3 практичні ситуації» ми розглянули загальний порядок складання ПН та РК. А також навели приклади складання РК у разі оформлення ПН неправильною датою, виписування ПН на неіснуючу операцію та зміни ціни після отримання передоплати. 

Наступний матеріал буде актуальним для тих, хто не має можливості виконувати свої податкові обов’язки (чи то всі, чи деякі з них), а саме реєструвати ПН/РК, подавати податкову звітність, сплачувати податки, збори тощо. Як відомо, Мінфін уповноважили створити Порядок визнання можливості та неможливості виконувати податкові обовʼязки під час війни. І 29 червня регулятор виклав на своєму сайті проєкт наказу «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України та переліків документів на підтвердження». У статті «Повідомлення ДПС про неможливість виконувати податкові обов’язки та зразки заяв» ми проаналізували цей проєкт від Мінфіну і розглянули, якою може бути процедура підтвердження неможливості та як скласти повідомлення-заяву до ДПС після того, як він стане чинним нормативним актом.

Консультації «Як суб’єктам господарювання зафіксувати факти завдання збитку від війни» та «Кого та як поінформувати про збитки від війни» допоможуть суб’єктам господарювання розібратися з документальним оформленням, бухгалтерським обліком та оподаткуванням сум можливих збитків, понесених у зв’язку з війною в Україні.

Наступного тижня ми розповімо, зокрема:

  • про використання агродронів під час воєнного стану (порядок реєстрації, отримання дозволів, а також бухоблік та оподаткування операцій, пов’язаних із експлуатацією дорнів на сільгосппідприємстві);
  • «єдинник» четвертої групи перейшов на третю групу: коли він може повернутися?
  • як списати сільгосппродукцію та ТМЦ, що перебували на відповідальному зберіганні, у разі їх пошкодження (або знищення).

Корисного читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали