Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 30.01.2024

30.01.2024 101 1 1

Вітаю, шановні колеги!

Наближаються граничні терміни подання низки податкових звітів. Для полегшення їх складання Uteka-Агро публікує аналітичні статті від редакції.

Зокрема, 20 лютого – останній день подання податкової звітності з плати за землю, до складу якої входить земельний податок та орендна плата за землі державної та/або комунальної власності. Про те, хто повинен подавати декларацію із плати за землю, а хто - ні, а також про особливості справляння земельного податку та орендної плати цьогоріч говоримо тут.

Для розрахунку розміру земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності податковим законодавством передбачено застосування коефіцієнта індексації, який визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Нещодавно Держгеокадастр у своєму листі від 12.01.2024 № 6-28-0.222-600/2-24 повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051. Про те, кому, коли та як застосовувати цей коефіцієнт індексації НГО, читайте в матеріалі.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, повинні сплачувати фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості. Але звітують із цього податку лише юрособи. У статті розповідаємо, хто повинен подавати декларацію, а кого звільнено від її подання, а також як заповнити декларацію на 2024 рік.

Наступні наші консультації присвячено змінам у регулюванні земельних відносин.

Зокрема, з 01.01.2024 юрособи отримали право придбавати земельні ділянки сільгосппризначення. Сума договору купівлі-продажу земельної ділянки може бути досить значною. Тому на практиці у підприємств, що придбавають землю, виникає запитання: чи потрібні будь-які погодження для підприємства, що укладає значний правочин? У консультації ми розглянули, які саме правочини є значними для підприємства та які дії необхідно виконати для їх укладання.

Чи може фізособа подарувати земельну ділянку сільгосппризначення юрособі? З таким запитанням часто звертаються до редакції. Коротка відповідь – ні, фізособа не може передати юрособі земельну ділянку сільгосппризначення за договором дарування. Юрособа може придбати таку земельну ділянку лише за договором купівлі-продажу або міни. Розглянемо цю ситуацію детальніше тут.

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» – нова стаття. Аспарагус (спаржа) – відносно нова культура для виробника, технологія виробництва якої включає досить специфічні операції із закладання насаджень та догляду за ними, збору та сортування пагонів. Сільгосппідприємство, що займається вирощуванням спаржі, цікавиться: якими проведеннями відобразити процес вирощування продукції із застосуванням НП(С)БО 30 «Біологічні активи»; якими документами оформлювати процес виробництва. Відповіді на ці запитання ми розкриваємо у статті «Вирощування аспарагусу на сільгосппідприємстві: бухгалтерський облік витрат виробництва та виходу продукції».

Наступного разу в Uteka-Агро розповімо про особливості формування та подання декларації єдинниками четвертої групи на 2024 рік, а також визначення мінімального податкового зобов’язання за 2023 рік.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Відсортовано: по часу за популярністю

Всього коментарів 1

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали