Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 26.12.2023

26.12.2023 103 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Як відомо, платники єдиного податку четвертої групи повинні щороку підтверджувати свій статус. Адже сільгосппідприємство може набути або підтвердити статус єдинника четвертої групи на звітний рік лише за виконання низки умов, передбачених Податковим кодексом. Зокрема, уже зараз доцільно упевнитися, що: підприємство не здійснює заборонених видів діяльності; частка сільгосптоваровиробництва становить не менш як 75 % загальної суми доходу підприємства; немає податкового боргу станом на 1 січня 2024 року. Докладно про ці умови читайте в Uteka-Агро: «Як підтвердити набуття статусу єдинника четвертої групи на 2024 рік» та «Юрособа отримала дивіденди: як це вплине на частку сільгосптоваровиробництва?».

Згідно з чинним законодавством право оренди виникає лише з моменту його реєстрації. Тобто після укладення договору оренди земельної ділянки орендарю чи орендодавцю слід обов’язково звернутися до держреєстратора для здійснення реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Натомість у разі закінчення строку договору оренди законом не передбачено жодних звернень до держреєстратора. Однак на практиці держреєстратор вимагає додаткову угоду про припинення строку дії договору, згідно з якою він реєструє такий правочин. Чому склалася така практика та як правильно діяти сторонам договору, дізнаєтеся зі статті.

Продавці товарів (послуг) мають забезпечувати можливість проведення безготівкових розрахунків, якщо здійснюють діяльність у населених пунктах з відповідною чисельністю населення. Ми розповідаємо, хто зобов’язаний буде забезпечувати таку можливість з 01.01.2024 та як саме це зробити.

Починаючи з 31.12.2023 підприємці та юрособи можуть використовувати електронні підписи, що зберігаються на незахищених носіях (флешці, жорсткому диску комп’ютера тощо). Це стало можливим завдяки відповідним змінам до законодавства. Аналіз цих змін знайдете тут.

Підписанню будь-якого господарського договору передує певна підготовча робота: перевірка майбутнього контрагента та його документів, розробка проєкту договору, погодження тексту проєкту з контрагентом, оформлення повноважень осіб, які підписуватимуть договір, та інші дії. Однак чіткого алгоритму таких дій у законодавстві ви не знайдете – ці правила розкидано по різних нормативних актах. Тому на допомогу вам ми розробили такий алгоритм і виклали в консультації.

Пестициди – це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження. Тому поводитися з ними аграрій має обережно, з дотриманням усіх установлених вимог. За зберіганням та застосуванням пестицидів у госпдіяльності здійснюється державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Крім того, під час податкової пeрeвірки сільгосптоваровиробника контролери перевіряють облік використання таких запасів на предмет достатності підтвердження витрат на здійснення господарської діяльності. Цього разу ми розповідаємо, як організувати бухоблік пестицидів, які чинники впливають на можливість контролю наявності на складі цих запасів, підтвердження їх використання, а також обґрунтування суми витрат, що включається до собівартості вирощування сільгосппродукції. Більше корисної інформації за цією темою – у нашому спецвипуску «Зберігання й використання пестицидів та агрохімікатів на сільгосппідприємстві».

Наступного разу публікації Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • особливості сплати МПЗ у разі суборенди;
  • справляння орендної плати кільком спадкоємцям;
  • послідовність калькулювання та списання калькуляційних різниць.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали