Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 25.07.2023

25.07.2023 109 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Ми всі в очікуванні набрання чинності законопроєктом № 8401. Нагадаємо, що він був прийнятий у другому читанні 30.06.2023 та 14.07.2023 направлений на підпис Президенту. Оскільки більшість його норм має запрацювати вже з 01.08.2023, підписання та публікація, скоріш за все, відбудуться найближчим часом. У публікаціях Uteka-Агро цього тижня ми обговорюємо такі питання:

Мінфін наказом від 17.05.2023 № 256 уніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів, так чи інакше пов'язаних з нарахуванням та сплатою ПДВ. Цей наказ набирає чинності із дня, що настає за днем його офіційного опублікування. На разі його ще не оприлюднено. Що саме зміниться незабаром, дізнаєтеся з матеріалу «Платникам ПДВ приготуватися: знову зміни у формі декларації та в порядку заповнення ПН».

Крім того, повідаємо і про інші не менш актуальні питання, пов’язані зі справлянням ПДВ та реєстрацією ПН, зокрема:

  • як платнику податків оскаржити рішення органу ДПС про відмову в реєстрації ПН/РК у судовому порядку, та наведемо зразок позовної заяви (читайте за посиланням);
  • чи має покупець право на подактовий кредит у разі, якщо постачальник нарахував ПДВ на товар, що звільняється від оподаткування (відповідь тут);
  • чи матиме право платник ПДВ подати уточнюючий розрахунок на зменшення податкових зобов’язань після закінчення воєнного стану, якщо 1 095 днів із дати подання декларації спливають у період воєнного стану (відповідь - у публікації).

Сільгосппідприємства, які вирощують сільгоспкультури на земельних ділянках із видом угідь «сіножаті» й «пасовища», варто змінити вид угідь із сіножатей і пасовищ на ріллю. Інакше орендодавець може розірвати договір оренди через суд, а інспектори Держгеокадастру – накласти на порушника адміністративний штраф. Для цього треба замовити виготовлення проєкту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. Детально про це ми розповідаємо в консультації «Орендар використовує угіддя, виділене під сіножаті чи пасовища, як ріллю: чим це йому загрожує». 

Отримання компенсації за пошкоджене або знищене майно – досить довготривалий процес. У консультації «Майно суб’єктів господарювання пошкоджено або знищено внаслідок бойових дій: що відомо стосовно компенсації та відшкодування збитків?» розповідаємо, що для цього слід зробити, яких саме заходів потрібно вжити.

Наступного разу в матеріалах Uteka-Агро розповімо про:

  • продаж сільгосппродукції за договором комісії: особливості оподаткування та обліку;
  • як вивести підприємство з категорії ризикових платників ПДВ;
  • організацію бухобліку виробництва комбікорму.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали