Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 19.12.2023

19.12.2023 96 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Добігає кінця звітний рік, і потрібно встигнути все зробити для його закриття та підготуватися до переходу в новий звітний період. Тож головною темою публікацій Uteka-Агро цього разу є закриття облікового року, а також перспективи податкового та земельного законодавства.

У грудні бухгалтеру треба встигнути зажадати звітні документи від постачальників, звірити розрахунки, інвентаризувати майно та підготуватися до складання річної звітності. Список дій, які потрібно виконати бухгалтеру для закриття року, щоб не було претензій в аудиторів та контролюючих органів, – у статті за посиланням.

Платники ПДВ, які протягом року здійснювали операції, які підлягають оподаткуванню, та операції, що звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування, мали розподіляти податковий кредит і нараховувати податкові зобов’язання. Наприкінці року такі платники здійснюють перерахунок нарахованих податкових зобов’язань. Кому потрібно проводити річний перерахунок ПДВ, як визначити частку використання в неоподатковуваних операціях; коли та як скласти розрахунок коригування до зведених податкових накладних; як заповнити декларацію з ПДВ, розповідаємо тут.

Наприкінці звітного року всі роботодавці, зокрема й фізичні особи – підприємці, повинні провести перерахунок ПДФО. Про послідовність дій із проведення перерахунку та якими можуть бути його результати – читайте в матеріалі.

Наприкінці року у відділі кадрів завжди є чим зайнятися. Крім складання «постійних» документів, до яких належить графік відпусток та штатний розпис, є й інші справи, що потребують уваги. Деякі з них мають бути завершені у грудні, а деякі слід планувати наперед для забезпечення ефективності подальшої роботи та мінімізації наслідків післясвяткового періоду. На що слід звернути увагу, розповідаємо в матеріалах:

Платники, які мають у власності чи користуванні сільськогосподарські угіддя, мають визначати мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) за такі угіддя. Тому ми нагадаємо правила розрахунку МПЗ, а також розповімо, що можна зробити для зменшення додатної (позитивної) різниці між МПЗ і сумою сплачених податків.

Більше корисної інформації про головні справи, які слід завершити у грудні, знайдете в новому спецвипуску «Готуємося до закриття року: бухоблік, річні звіряння, перерахунки».

Яким би важким для підприємства не був рік, що минає, роботодавці все одно готують новорічні подарунки працівникам та їхнім дітям. Про особливості документування, обліку та оподаткування таких операцій ідеться у матеріалах:

Наступного разу публікації Uteka-Агро будуть присвячені таким темам:

  • що слід перевірити в кінці року платникам єдиного податку четвертої групи;
  • чи потрібно звертатися до держреєстратора в разі закінчення строку дії договору оренди землі;
  • документування та бухоблік використання та зберігання агрохімікатів.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали