Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 18.07.2023

18.07.2023 74 0 0

Основною темою матерілаів Uteka-Агро цього тижня є облік вирощеного зерна. Тут ви дізнаєтеся про нюанси бухобліку і оподаткування господарських операцій, починаючи від вирощування посівів і завершуючи оприбуткуванням зерна на зерносклад, з урахуванням усіх організаційних та законодавчих змін.

Зокрема, розповімо про варіативність бухгалтерського обліку посівів зернових від передпосівного обробітку ґрунту і до моменту збирання врожаю («Облік операцій з посівами зернових: від сходження до збирання врожаю»), бухгалтерські та податкові нюанси, пов’язані з первісним визнанням та оцінкою зернових («Як сформувати облікову вартість зерна»). А також як скласти товарно-транспортну накладну на перевезення зерна («Перевезення зерна з поля на елеватор: кого зазначати як вантажоодержувача в ТТН», «Як заповнити вагові параметри у ТТН у разі перевезення зерна з поля на склад»).

Не менш актуальним є питання оформлення заявки на переміщення пального, зокрема, у разі його доставки безпосередньо до місця проведення сільгоспробіт. Про це ми докладно розповідаємо в матеріалі «Переміщення пального: як подати заявку та яка відповідальність за її неподання».

Багато запитань викликає порядок обкладення ПДВ послуг, наданих нерезидентам або отриманих від нерезидентів. Головне, що треба зробити бухгалтеру, це правильно визначити місце постачання послуг. Якщо постачання здійснюється на митній території України, операція обкладається ПДВ, якщо за межами України, то не обкладається. У статті ми розповідаємо, як визначити місце постачання послуг та оформити ПН.

Розглянемо також зміни в законодавстві. 

З 08.06.2023 набув чинності Закон від 02.05.2023 № 3065-IX, яким, зокрема, унесено зміни до Земельного кодексу. Згідно з оновленими нормами право оренди може бути відчужене або передане в заставу (іпотеку). Але вилучено норму про можливість відчужити чи передати в заставу право емфітевзису. Та це зовсім не означає, що право емфітевзису заборонено відчужувати, адже на таку можливість вказано в інших нормативно-правових актах. Ми детально проаналізували всі способи відчуження права емфітевзису, передбачені законодавством – читайте за посиланням. На додаток розповімо і про порядок оподаткування та відображення в бухгалтерському обліку продажу зазначеного права (Продаж права емфітевзису: як оподаткувати та відобразити в бухобліку).

Постійне «вдосконалення» норм Податкового кодексу щодо податку на прибуток спричиняє чергові оновлення форми декларації з цього податку – додаються нові рядки, відмітки, різниці тощо. Цього тижня ми розглянули Зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджені наказом Мінфіну від 20.02.2023 № 101, який набув чинності з 31.03.2023. Майте на увазі: оновлену форму слід застосовувати починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року. Докладніше читайте тут

Uteka-Агро вже готує матеріали щодо:

  • оскарження блокування ПН в суді;
  • права на податковий кредит, якщо постачальник нарахував ПДВ на пільгову операцію;
  • строку сплату МПЗ за уточнюючою декларацією за 2022 рік.

 

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали