Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 12.03.2024

12.03.2024 171 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Якщо сільгосппідприємство використовує у своїй господарській діяльності зворотні відходи, воно має дотримуватися нових правил, установлених законодавством у цій сфері. Щоб краще підготуватися до запровадження цих змін та своєчасно отримати статус утворювача побічних продуктів від залишків власної виробничої діяльності, треба заздалегідь зібрати всі необхідні документи та виконати певні кроки. Адже в майбутньому в сільгосппідприємства просто може не вистачити часу. З нашої консультації ви дізнаєтеся, що треба зробити для отримання статусу утворювача побічних продуктів.

Відповідно до останніх роз’яснень ДПС, якщо платник не використав усі можливі шляхи для розблокування ПН/РК, податковий орган може нарахувати йому штраф за їх нереєстрацію. Тож у статті нагадуємо строки розблокування ПН/РК, а також надаємо відповіді на актуальні запитання, які надходять до нас від платників ПДВ.

Також ми розглянули ситуацію «Помилкова ПН та РК до неї зареєстровані в різних звітних періодах: як уникнути зменшення реєстраційного ліміту?».

Наступне питання, яке ми висвітлили, – Чи можна передати в оренду своєму фермерському господарству землю, викуплену з постійного користування. Як відомо, ще минулоріч діяла заборона на надання в користування ФГ земельної ділянки, придбаної з відстроченням платежу, до повної сплати її ціни. Але сьогодні член ФГ може це зробити. Тож у Uteka-Агро розповідаємо про правила викупу засновниками ФГ (їхніми спадкоємцями) земельних ділянок у приватну власність, а також ризики користування ФГ викупленою землею засновника ФГ без учинення будь-яких правочинів.

Сільськогосподарські товаровиробники, які займаються рослинництвом, постійно використовують у своїй господарській діяльності насіннєвий матеріал сільськогосподарських культур, добрива та засоби захисту рослин. Таке використання вимагає належного оформлення первинними документами. Як саме організувати облік та документально оформити використання матеріалів сільгосппризначення та на що звернути увагу, щоб бути готовим до «зустрічі» з податківцями, ми розповідаємо в матеріалах «Документування відпуску та списання насіння, добрив та засобів захисту рослин» та «Звіт про рух матеріальних цінностей».

Серед іншого, не менш актуальними та корисними є такі відповіді на запитання:

  1. Курсові різниці у підприємства-єдинника: це дохід чи ні?
  2. Грант від Фонду розвитку підприємництва: які податкові наслідки з 18.01.2024

Наступного разу в Uteka-Аро повідаємо:

  • про неоподатковувані операції (звільнені від обкладення ПДВ), якщо вони відбуваються вперше в діяльності підприємства;
  • чи можна купити земельну ділянку за довіреністю;
  • про наслідки ненадіслання (невручення) контролюючим органом ППР.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали