Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 11.10.2022

11.10.2022 133 0 1

Шановні колеги!

На виконання зобов’язань за договором оренди землі (у т. ч. зі сплати орендної плати) вплинув воєнний стан. Цього тижня ми відповідаємо на найпоширеніші та найактуальніші запитання, що надходять від бухгалтерів. Зокрема: чи має орендар правові підстави не виплачувати орендну плату за земельну ділянку, розташовану на тимчасово непідконтрольній території; які варіанти вирішення цієї ситуації; що загрожує підприємству в разі виплати орендної плати громадянам рф? Про все це дізнаєтеся з матеріалів Uteka-Агро («Чи треба платити за оренду землі, розташованій на тимчасово окупованій території», «Орендодавець – громадянин РФ: чи можна йому виплачувати орендну плату?»).

Нерідко сільгосппідприємства продають свою продукцію за готівку. Причому часто продаж і розрахунки за продукцію відбуваються не на підприємстві, де є каса й можна виписати прибуткові касові ордери, а на виїзді (на ринку, у кіоску, що належить сільгосппідприємству, або безпосередньо на місці вирощування продукції). Для таких сільгосптоваровиробників ми підготували РРО-інструкцію – коли готівкові розрахунки за власну сільгосппродукцію треба проводити через РРО та/або ПРРО, а коли можна обійтися без них («Продаж власної сільгосппродукції за готівку: правила розрахунків»).

Члени ФГ, на відміну від осіб, які працюють за трудовим договором, мають особливий статус. Адже вони не вважаються найманими працівниками. Чи мають право члени ФГ, для яких ФГ є єдиним місцем роботи, на такі соціальні гарантії, як пенсія за віком, лікарняні, декретні та допомога по безробіттю, ми докладно розглянули в матеріалі «На які соцгарантії мають право члени ФГ та як їх оформити».

Крім того, у матеріалах Uteka-Агро цього тижня пропонуємо практичні вирішення проблемних питань:

Наступного тижня в матеріалах Uteka-Агро розповімо, зокрема:

  • про перевірки ведення військового обліку на підприємстві;
  • як передати податковий кредит та реєстраційний ліміт у разі приєднання одного підприємства до іншого;
  • як впливає реорганізація на сплату єдиного податку у платників четвертої групи;
  • що можна зробити, якщо вважаєте, що в Електронному кабінеті інформація про стан розрахунків з бюджетом є недостовірною;
  • яку систему оподаткування обрати підприємцям, які планують створити ФГ.

Корисного читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали