Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 10.01.2023

10.01.2023 212 1 1

Шановні колеги!

Цього тижня ми продовжуємо аналізувати законодавчі зміни, що почали діяти в січні і безпосередньо впливають на роботу бухгалтера.

Набули чинності два закони від 13.12.2022 – № 2836-ІХ та № 2837-ІХ, які відновлюють строки розгляду скарг на заблоковані ПН/РК в ЄРПН, а також звільняють від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН за лютий – травень 2022 р. А ще запроваджуються пільги з імпорту генераторів та інших товарів та зберігання пального без ліцензії до 2 тис. л. Докладно про ці новації – у матеріалах Uteka-Агро:

Також із 1 січня почали діяти нові коди УКТЗЕД. Про те, як заповнювати ПН та РК з 01.01.2023 року, розповідаємо у статті «Нові коди УКТЗЕД з 1 січня 2023 року: як заповнювати ПН та РК».

Попри війну та мораторій на планові перевірки, окремі їх види можуть проводитися і зараз. Про перевірки, дозволені в 2023 році під час воєнного стану, розповідаємо у матеріалі «Які перевірки дозволені у 2023 році: таблиця-підказка».

З початку 2023 року змінилися вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів. Тепер торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (з низкою винятків), мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків. Таке забезпечення не залежить від обов’язку застосування РРО/ПРРО та поширюється також на товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно. Докладно про всі ці новації – в матеріалі «Забезпечення безготівкових розрахунків з 2023 року: кого це стосується».

На сьогодні на багатьох сільгосппідприємствах виникає питання: чи можна, а якщо так – то як організувати виплату орендної плати фізособам – власникам земельних ділянок готівкою, але не в касі підприємства? Особливо, якщо для виплати орендної плати використовуються кошти з корпоративної картки. Ми розповідаємо, чи обов’язково оприбутковувати в касу підприємства ці кошти, які документи має подати підзвітна особам в бухгалтерію, як документально оформити виплату орендної плати фізособам («Виплата орендної плати за землю через підзвітну особу: використання ЕПЗ, оформлення відомості на виплату, готівкові обмеження»).

Не менш важливими та актуальними є такі теми:

Наступного тижня в Uteka-Агро розповімо:

  • про порядок заповнення декларації платника єдиного податку третьої групи;
  • в яких випадках платник єдиного податку четвертої групи може списати безнадійний податковий борг;
  • юрособа ліквідується: що з договором оренди землі;
  • новий порядок обліку військовозобов’язаних (огляд Порядку, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487).

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Відсортовано: по часу за популярністю

Всього коментарів 1

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали