Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 09.05.2023

09.05.2023 112 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Публікації Uteka-Агро цього тижня присвячено відповідям на запитання наших читачів щодо: обліку збитків, виявлених після деокупації; оформлення земельної ділянки в разі відчуження об’єкта нерухомості; нових нормативно-правових документів у сфері працевлаштування; галузевих особливостей документування та обліку ветпрепаратів для тварин.

6 травня набув чинності Закон від 11.04.2023 № 3050-IX, яким оновлено умови звільнення від сплати податків, а також дозволено використовувати Перелік територій, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, для визначення територій ведення бойовий дій і ТОТ. Детальний аналіз положень цього Закону, а також про пільги із плати за землю, податку на нерухомість, ЄП для платників четвертої групи, МПЗ, екологічного податку, – у новому матеріалі «Нові умови застосування «воєнних» пільг зі сплати податків на землю, нерухомість та ЄП платниками четвертої групи».

Під час окупації в господарстві викрали чи знищили пальне, зерно, хімію, навіть деяку техніку. Як правильно обліковувати та чи складати акт обстеження/списання; чи платити ПДВ за те, що зникло; чи достатньо сільгосппідприємству самостійно провести інвентаризацію, чи ці обставини мають бути засвідчені ще й іншими органами (ОМС, військова адміністрація, поліція, регіональні органи ТПП), – відповіді на ці питання знайдете в матеріалі «Після деокупації виявили викрадення/пошкодження майна: як документально оформити, оподаткувати, відобразити в обліку».

Якщо сільгосппідприємство планує придбати у власність будівлю (наприклад, склад, господарські будівлі та ін.), то виникає логічне запитання: як у такому разі оформлюється земельна ділянка під час відчуження об’єкта нерухомості? Зокрема, чи переходить до покупця право власності на земельну ділянку під нерухомістю, чи він лише має право користування нею? У консультації «Сільгосппідприємство придбало будівлю: як оформити земельну ділянку під нею» докладно розбираємось в цих питаннях.

На сьогодні виникає плутанина в питаннях обкладення ПДВ операцій з імпорту певних товарів, необхідних для відновлення енергетичної інфраструктури України. У статті «Генераторна» пільга з ПДВ: діє чи ні?» ми розглянули, про які саме товари йдеться, а також якої позиції дотримується ДПС щодо обкладення ПДВ цих товарів.

Нещодавно з’явилися два нормативних документи, які можуть зацікавити роботодавців і завдяки яким є можливість отримати грошову компенсацію за працевлаштування безробітних. Хто з роботодавців та за яких умов має право на грошову компенсацію за працевлаштування безробітних і що для цього потрібно зробити, читайте в матеріалі («Роботодавець може отримати компенсацію за працевлаштування безробітних!»).

Непоодинокими є запитання від читачів щодо нового Закону від 23.02.2023 № 2937-IX «Про колективні угоди та договори». Його опубліковано 14.04.2023 № 75, проте чинності він набуде лише через 6 місяців із дня припинення або скасування воєнного стану. Про основні новації в ньому – у матеріалі «Прийнято новий закон: що зміниться у сфері укладення колдоговорів».

Із середини квітня багатьом роботодавцям почали надходити в їхні електронні кабінети на сайті ПФУ розрахунки сум адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. Це викликало здебільшого здивування та безліч запитань (адже сума санкцій зазвичай є досить великою). Де та як можна побачити сам розрахунок, що з цим робити роботодавцеві тощо, читайте в матеріалі «Штрафи за недотримання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю: чи правомірні дії Фонду?».

Приводом для написання наступних матеріалів стало запитання нашого читача: «Як оформити відпуск ветеринарних препаратів на лікування сільгосптварин?». Таке просте, на перший погляд, запитання потягнуло за собою цілий ланцюжок інших запитань щодо обліку медикаментів для тварин. Тож надаємо відповіді на них та розглядаємо інші особливості обліку ветпрепаратів на тваринницьких фермах («Зберігання, використання та утилізація ветпрепаратів та відходів від них», «Бухгалтерський облік наявності та використання ветеринарних препаратів»).

Публікації Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені темам:

  • подання уточнюючих декларацій із плати за землю та з податку на нерухомість;
  • державній реєстрації права користування земельною ділянкою з метою визначення МПЗ;
  • змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали