Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 05.09.2023

05.09.2023 57 0 1

Вітаю, шановні колеги!

У нових публікаціях Uteka-Агро розповідаємо про таке.

Понад два роки діє ст. 1301 Земельного кодексу, яка регламентує процедуру реалізації переважного права купівлі земельних ділянок сільгосппризначення. А з 08.06.2023 набув чинності Закон від 02.05.2023 № 3065-IX, значну частину норм якого присвячено вдосконаленню процедури реалізації такого переважного права. Що саме змінилось, ми проаналізували в публікації «Як реалізувати переважне право купівлі сільгоспземлі за новими правилами».

Законом від 30.06.2023 № 3219-ІХ було додано до ПК норму щодо самостійного виправлення помилок у період воєнного стану. Завдяки змінам було розширено «безштрафну зону». Тож виникли запитання: у разі виправлення помилок за які саме звітні періоди не доведеться нараховувати самоштраф та пеню; чи дійсно не треба нараховувати штраф у разі виправлення «довоєнних» помилок; які помилки і яких періодів не можна зараз (під час воєнного стану) виправляти самостійно? Відповіді знайдете тут.

Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон від 29.06.2023 № 3200-ІХ, згідно з яким усі юридичні особи, а також деякі інші особи зобов’язані зареєструватися в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Ми розповіли, кого стосуються нові вимоги, в які строки потрібно зареєструватися в ЄСІТС, а також відповіли на інші пов’язані з темою запитання.

Постачальником було оформлено податкову накладну на покупця як неплатника ПДВ, але згодом з’ясувалося, що на дату складання ПН покупець таки був платником ПДВ. Як виправити постачальнику цю помилку, а також в яких випадках виникає показник ∑Перевищ в системі електронного адміністрування та чи можна уникнути його виникнення? Відповіді на ці запитання тут.

Наступні матеріали – для підприємства, де змінився директор та/або головний бухгалтер. Зміна посадової особи не проходить непоміченою, оскільки відбивається в документах підприємства (звітність, договори з контрагентами). Щоб уникнути претензій з боку податківців і обслуговуючих банків, необхідно дотриматися всіх формальностей, про які ви дізнаєтеся з консультацій:

У сільгосппідприємств через специфіку роботи нерідко виникає потреба в залученні робочої сили на певний строк (наприклад, на період сівби або збирання врожаю). Можна укласти строковий трудовий договір. Однак не всі роботодавці йдуть цим шляхом, а залучають фізосіб за договором цивільно-правового характеру або цивільно-правовим договором (ЦПД). У статті «Працюємо з фізособами за ЦПД: вимоги до оформлення та бухобліку розрахунків» ми розповідаємо: як документально оформити результати виконаних фізособою робіт (наданих послуг) за ЦПД; як оподатковуються та відображаються в «зарплатній» звітності виплати за ЦПД; як здійснити такі виплати фізособі. Більше аналітики як правильно укласти ЦПД без ризиків для аграрія – у новому спецвипуску Uteka-Агро.

Наступного разу повідаємо про таке:

  • чи потрібно застосовувати РРО під час продажу продукції власного виробництва (для підприємств і ФОП);
  • купівля та продаж пестицидів та агрохімікатів;
  • відповідальність за неподання 20-ОПП після 01.08.2023;
  • повернення товарів: коли виписувати розрахунок коригування.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали