Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 01.11.2022

01.11.2022 173 0 0

Шановні колеги!

Згідно з нещодавніми законодавчими змінами угоди про дострокове розірвання договорів оренди та суборенди землі сільськогосподарського призначення, де однією із сторін є юридична особа, вважаються значними правочинами. Це означає, що для укладення такої угоди має бути рішення вищого органу управління сільськогосподарського підприємства (протокол загальних зборів, рішення єдиного учасника). Якщо такого рішення немає, то угода про дострокове розірвання договору вважається нікчемною (тобто не породжує жодних юридичних наслідків) і державний реєстратор не матиме права провести реєстраційну дію. Кого стосуються зазначені зміни та як оформити рішення вищого органу управління юрособи про згоду на розірвання договору оренди, ви дізнаєтеся з публікації «Нові умови розірвання договорів оренди сільгоспземель».

Uteka-Агро продовжує відповідати на актуальні і проблемні для аграріїв запитання, пов’язані з експортом зернової продукції. Зокрема, багато експортерів стикнулися з тим, що під час приймання-передачі зерна його кількість (вага) відрізняється від тієї, що перетнула кордон України та зазначена в супровідній документації, зокрема у митній декларації. Непоодинокими є й випадки, коли маса зерна під час приймання-передачі виявилася більшою, ніж під час завантаження та перетину кордону. Ми проаналізували, які відхилення в кількості сільгосппродукції можна передбачити контрактом без коригування супровідних та інших документів, а також розповіли, що робити в разі, якщо втрати/надлишки є наднормативними («Розбіжності у вазі зерна при експорті автотранспортом: як урегулювати»).

Навіть у період воєнного стану роботодавець зобов’язаний організувати та забезпечити проведення медоглядів певних категорій працівників. З нашої консультації ви дізнаєтеся, з якою періодичністю проводяться медогляди, які категорії працівників зобов’язані їх проходити, як правильно подати заявку до органу Держпраці тощо («Чи повинні працівники проходити медогляди під час воєнного стану»).

Також темою для публікацій цього тижня є бюджетне відшкодування ПДВ. Які суми від’ємного значення не можна заявити до бюджетного відшкодування, яких умов слід дотримуватися платникам ПДВ під час декларування, як перевіряють суми бюджетного відшкодування податківці в період дії воєнного стану, – про все це ми докладно розповіли в матеріалах «Бюджетне відшкодування: умови та порядок декларування» та «Перевірка сум бюджетного відшкодування з урахуванням воєнного часу».

Крім того, з матеріалів Uteka-Агро цього тижня ви дізнаєтеся про таке:

Редакція Uteka-Агро вже працює над новими матеріалами. Невдовзі розповімо про особливості організації, оподаткування, бухобліку операцій з будівництва та ремонту виробничих об’єктів у сільському господарстві. Цим питанням буде присвячено спеціальний випуск наступного тижня.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали