Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Сільгосппідприємство планує виробляти сидр: що слід знати бухгалтеру

Ситуація. Сільгосппідприємство займається садівництвом, зокрема вирощуванням яблук. Наразі керівництво прийняло рішення виробляти яблучний сидр. У зв’язку із цим у бухгалтера підприємства виникла низка запитань, відповіді на які ми надамо у цій консультації.

Чи підлягає ліцензуванню діяльність із виробництва сидру?

Так, підлягає. Адже сидр є алкогольним напоєм (див. визначення нижче), а виробництво алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання (далі – СГ) незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії (ст. 15 Закону від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», далі – Закон № 481).

Нагадаємо, алкогольні напої – це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 % об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203–2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5 % об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТЗЕД (ст. 1 Закону № 481).

Тож підприємству, яке збирається виробляти сидр, треба отримати ліцензію на його виробництво.

Окрім того, ліцензуванню підлягає, зокрема, діяльність з оптової торгівлі алкогольними напоями (ст. 15 Закону № 481). Але СГ, який отримав ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових) та виробляє їх із виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних або медових) виключно власного виробництва (не придбаних), має право здійснювати оптову торгівлю зазначеними напоями без отримання окремої ліцензії на оптову торгівлю.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали