Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Цінове регулювання на продовольчі товари скасовано на три місяці

29.09.2016

Уряд прийняв постанову від 22.09.16 р. № 656 "Про реалізацію пілотного проекту щодо тимчасового обмеження застосування постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 та постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. № 1222".

Уряд запровадив пілотний проект щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.

Пілотний проект передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці, протягом яких буде проводитися ретельний моніторинг цін.

На його основі буде прийняте рішення про подальшу долю цінового регулювання на продукти харчування.

Документом встановлено, що дія пілотного проекту поширюється на:

- граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування;

- граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

- граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20 відсотків) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

- граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;

- граничні рівні рентабельності виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків;

- оптово-відпускні ціни на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни;

- граничні рівні рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини не вище ніж 10 відсотків;

Очікується значно спростити процедуру зміни цін, залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури. Більше того, ринкове регулювання цін сприятиме розвитку конкуренції. Водночас реалізація урядового проекту дозволить виявити реальний вплив державного регулювання на ціноутворення у сфері продовольчих товарів та підготувати обґрунтоване рішення щодо подальшого його застосування.

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
30.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня   Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (наказ від 11.09.2025) З 27 вересня змінюються правила реєстрації ПН: роз’яснення ДПС Зміни в бронюванні: що передбачено в Програмі діяльності КМУ Для ФОП та самозайнятих – нові правила...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
26.08.2025
Роз’яснення Мінекономіки щодо організації бронювання військовозобов’язаних: лист від 19.08.2025
Мінекономіки: лист від 19.08.2025 № 2704-20/55225-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у фермерському ...
Нове
01.10.2025
Чи звільняються роботодавці від сплати ЄСВ за ФОП і самозайнятих осіб із 1 жовтня 2025 року
З 1 жовтня 2025 року звільняються від сплати ЄСВ за себе фізособи-підприємці та інші самозайняті осіб при виконанні таких умов: роботодавець (у т. ч. резидент Дія Сіті) вже сплатив за них ЄСВ; сума сплаченого ЄСВ становить не менше мінімального страхового внеску. Більше за темою: Як обкладається в ...
01.10.2025
Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти зміни щодо оформлення бухгалтерських документів з надання послуг
Мета ініціативи – надати суб’єктам господарювання право передбачати у договорі спрощений порядок оформлення первинних документів з надання послуг. Більше за темою:  Бухгалтерський облік ПДВ: перевір себе! Тара для готової продукції: бухгалтерський облік Передання тварин на забій ...
01.10.2025
ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 29.09.2025
ДПС на запит Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики надала відповіді щодо застосування окремих норм податкового законодавства України. Більше за темою: ДПС відповідає на актуальні запитання платників податків: лист від 26.09.2025 ДПС відповідає на актуальні запитання платникі...
Кращі матеріали