Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (31.07-04.08.2023)

07.08.2023 252 0 0

Зміни в законодавстві з 31 липня по 4 серпня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

В Е-кабінеті з'явилися формати для нових форм ПН та РК

В Електронному кабінеті вже з'явилися нові формати податкової накладної та розрахунку коригування. Також є формати для декларації.

Обʼєднання провайдерів ПРРО пропонують безоплатне використання ПРРО

Обʼєднання провайдерів ПРРО (https://www.prro-union.org.ua/) вирішили підтримати Український бізнес та пропонують безоплатне використання ПРРО до кінця поточного року для всіх, хто підключиться до 1 вересня 2023 року. Про це повідомив нардеп Д. Геманцев у телеграм.

Податкова не готова до автоматичного переходу на нову систему через скасування спецгрупи ЄП, - Южаніна

Вже другий день як працюють норми Закону №3219. На цьому наголосила Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі. Але анонсований автоматичний перехід платників зі сплати єдиного податку за ставкою 2% на попередню систему оподаткування податкова не спромоглася зробити вчасно. Від редакції зауважимо, що 03.08.2023 з 13 години запрацювали податкові сервіси з урахуванням змін згідно з Законом № 3219 (законопроект № 8401).

Фонд держмайна запустив онлайн-ресурс, присвячений Земельному банку

Фонд державного майна України презентував сайт, присвячений запуску Земельного банку: https://landbank.spfu.gov.ua/. На ньому опубліковані відповіді на головні запитання, а також карта, де розміщені землі, які будуть акумулюватися в Земельному банку.

Важливо:

Кого можуть включити до плану-графіку проведення документальних планових перевірок з 1 серпня 2023 року?

З 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, до плану – графіку проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно: платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва  та / або реалізації підакцизної продукції; платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес); платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

З 01.08.2023 застосовуються штрафні санкції та пеня за порушення законодавства про ЄСВ

Контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, та пеню за порушення вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.

Застосування штрафів у сфері РРО з 1 серпня: відповіді від ДПС

Закон №3219 звільняє від штрафів СГ за порушення вимог Закону №265, які сталися з 01.01.2022 до 01.10.2023. Але це не стосується порушень, пов'язаних з продажем підакцизних товарів, діяльністю обмінників та азартними іграми.

Призупинена реєстрація платником ПДВ з 1 серпня 2023 року відновлюється

Платникам податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ у зв’язку із  особливостями оподаткування єдиного податку 3 групи із ставкою 2 відсотки, з 01.08.2023 автоматично відновлюється реєстрація платником ПДВ, права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України.

Чи зупиняється на період дії воєнного стану перебіг строків для формування податкового кредиту з ПДВ

Строк на включення до податкового кредиту сум ПДВ з 01.08.2023 продовжується на кількість днів, протягом яких платник ПДВ мав право на включення сум ПДВ до податкового кредиту, які припадають на період починаючи з дати запровадження воєнного стану і до 01.08.2023.

Актуально:

1 серпня зміни у податкових перевірках: роз'яснення від ДПС

ДПС підкреслила, що з 1 серпня 2023 року запрацює часткове зняття обмежень на проведення податкових перевірок.

Відсутня ТТН щодо перевезення вантажу: які наслідки?

У разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі товарно-транспортної накладної, які відносяться до первинних документів та на підставі яких ведеться бухгалтерський облік, платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Як працює ПРРО з 1 серпня 2023 року

З 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали