Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (26.06-30.06.2023)

03.07.2023 255 0 0

Зміни в законодавстві з 26 червня по 30 червня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Як будемо працювати та відпочивати у липні 2023 року

Законом від 31.05.2022 №2295-ІХ доповнено ст. 73 КЗпП нормою про запровадження 28 липня Дня Української Державності як святкового дня. За правилами мирного часу цей день мав бути неробочим. Проте, воєнний стан в Україні наразі продовжено до 18 серпня 2023 року, тому немає офіційних святкових та неробочих днів.

Президент запропонував перенести святкування трьох державних свят

Законопроект Президента № 9431 було зареєстровано 28 червня 2023 року у ВРУ, що передбачає відмову від російської спадщини на користь святкування Різдва Христового 25 грудня. Це призвело до перенесення дат святкування Дня Української Державності - з 28 липня на 15 липня, та Дня захисників і захисниць України - з 14 жовтня на 1 жовтня. Відповідні зміни пропонується внести до ст. 73 КЗпП.

З 30 червня 2023 року зростуть тарифи на електроенергію для бізнесу

Як повідомила Н. Южаніна у своєму телеграм, з 30 червня 2023 року зростуть тарифи на електроенергію для непобутових споживачів, тобто бізнесу. 

Важливо:

З 1 липня повертаються правила оподаткування, які були змінені або призупинені до кінця карантину

У зв’язку із завершенням дії карантину, з 1 липня 2023 року припиняється дія норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування. Окрім того, 30 червня 2023 року завершується дія окремих правил оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).

ДПС оновила план перевірок на 2023 рік

28 червня на сайті ДПС було розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Нагадаємо, що ще у грудні 2022 року ДПС опублікувала план-графік на 2023 рік.

Перше подання платниками ЄСВ Розрахунку за оновленою формою

Податкові агенти вперше подають Розрахунок за оновленою формою, затвердженою Наказом № 113 починаючи з 01 жовтня 2023 року за звітний (податковий) період – третій квартал 2023 року.

До  складу витрат ФОП-«загальносистемника» включається сума нарахованої зарплати працівника

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що до складу витрат фізичної особи-підприємця на загальній системі оподаткування включається сума нарахованої заробітної плати без вирахувань.

Актуально:

Яким чином підприємство може зняти статус ризикового платника

Платник податку, якого внесено у перелік платників, що відповідають критеріям ризиковості платника податку, має право подати на розгляд комісії регіонального рівня пояснення та копії документів, що можуть підтвердити реальність господарських операцій із зазначеним контрагентом.

Де працівник отримає оплату за лікарняний: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?

Допомога по тимчасовій непрацездатності призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише у разі нереалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Чи необхідно повідомляти ДПС за неосновним місцем обліку про внесення змін до облікових даних?

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали