Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (24.07-28.07.2023)

31.07.2023 267 0 0

Зміни в законодавстві з 24 липня по 28 липня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Реквізит «Призначення платежу» не можна виправити після заповнення

Порядок № 148 не містить норми щодо можливості виправлення платником невірного заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

ВРУ ухвалила законопроект, який вирішує проблеми тіньового використання державних земель

Закон визначає, що землі сільськогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств будуть переоформлені в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки, замість 1% та можуть здаватись в суборенду через аукціони Прозорро.Продажі. Такі операції будуть відкритими публічними і виграватиме той, хто запропонує найвищу ціну за лот.

Чи може ФОП, який займається бухгалтерським обліком, перейти на спрощену систему оподаткування?

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

Важливо:

Інформаційний лист № 4/2023: «Повернення» на довоєнну систему оподаткування

Інформаційний лист № 4/2023 присвячено деяким особливостям оподаткування платників податків у період дії воєнного стану, у зв’язку із змінами, запровадженими Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема в частині особливостей оподаткування платника податку при переході зі спрощеної системи оподаткування з відсотковою ставкою єдиного податку у розмірі 2 % на систему оподаткування, на якій він перебував до обрання згаданих особливостей оподаткування. Закон № 3219 набере чинності 1 серпня 2023 року.

Відтермінували обов’язкове використання е-ТТН

Беручи до уваги зворотній зв’язок від бізнесу та звернення представників сфери перевезень автомобільним транспортом, рітейлерів, аграріїв та бізнес-асоціацій щодо викликів у переході на обов’язкове використання е-ТТН, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило  рішення відтермінувати запровадження обов’язкового використання е-ТТН.

«єБронювання» механізм електронного бронювання працівників

Міністерство економіки разом з Міністерством цифрової трансформації напрацьовують механізм електронного бронювання.

Актуально:

Роботодавець вимагає надавати пояснення з приводу запізнення на роботу. Чи є це мобінгом?

Вимога щодо надання пояснень з приводу порушень трудового розпорядку не є проявом мобінгу.

Чи передбачена відповідальність за використання готівки на нецільові потреби, що не пов’язані з господарською діяльністю?

Чинним законодавством з 23.06.2019 не передбачено відповідальності за використання готівкових коштів не за цільовим призначенням.

За порушення порядку проведення готівкових розрахунків – адміністративна відповідальність

Відповідно до частини першої ст. 16315 КУпАП порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали