Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (21.08-25.08.2023)

28.08.2023 255 0 0

Зміни в законодавстві з 21 серпня по 25 серпня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Відбувся спільний вебінар ДПС та ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» щодо застосування РРО

Застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій – тема спільного вебінару, який провели ДПС та громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерській клуб». Фахівці ДПС надали відповіді на питання, які надійшли від головних бухгалтерів підприємств щодо особливостей застосування РРО/ПРРО у різних сферах господарської діяльності.

Петиція щодо вето на Закон про скасування податкових пільг: відповідь Президента

Вето на Закон №3219 Президент не накладав, і всі його норми повноцінно працюють з 1 серпня. Але зʼявився текст відповіді Президента на петицію щодо накладання вето на законопроєкт №8401.

Єдиний реєстр кваліфікацій буде замість класифікатора професій

Зареєстровано законопроєкт №9630. Метою законопроєкту є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, їх діджиталізації та синхронізації з іншими базами даних, щоби процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації був швидкий, прозорий та відповідав потребам ринку праці у реальному часі.

Відправка інформації про вакансії до служби зайнятості №3-ПН стане необов'язковою

Законопроєктом №9630 пропонується скасувати зобов’язання роботодавця подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії), а надати можливість подавати зазначену інформацію.

Важливо:

Закон № 3219: зміни ставки єдиного податку

ДПС розповідає про зміни ставки єдиного податку в межах Закону України № 3219. Зокрема, інформує про порядок та умови повернення суб'єктів господарювання, які використовували спрощену систему з особливостями оподаткування на період воєнного стану, до системи оподаткування, на якій вони перебували до обрання таких особливостей.

Закон № 3219: щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ

Щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ, передбачених пунктом 198.5 статті 198 кодексу, за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спрощеної системи з особливостями оподаткування та використані (поставлені, реалізовані) в період застосування спрощеної системи з особливостями оподаткування, розповідає ДПС.

У який термін потрібно отримати нові електронні підписи у разі зміни директора чи головбуха?

До подання наступної електронної звітності отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на новопризначених посадових осіб, які мають право підпису документів

Об’єднаний звіт з ПДФО і ЄСВ: роз’яснуємо нетипові ситуації

Особливості заповнення Податкового розрахунку при виникненні нетипових ситуацій роз’яснил ПФУ.

Актуально:

В які строки слід виплачувати зарплату

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Як дізнатися про хід виконавчого провадження: роз'яснює Мін'юст

Аби дізнатись про хід виконавчого првоадження, варто скористатись Автоматизованою системою виконавчого провадження. Вільний та безоплатний доступ до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження забезпечує Міністерство юстиції України у мережі на своєму офіційному веб-сайті за допомогою індивідуального ідентифікатора доступу.

Під час воєнного стану робота у вихідні компенсується так само, як і до війни

Держпраці нагадала, що робота у вихідний оплачується в подвійному розмірі. Правила оплати встановлені в ст. 107 КЗпП. Також працівник за власним бажанням може взяти інший день відпочинку. 

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали