Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (18.09-22.09.2023)

25.09.2023 348 0 1

Зміни в законодавстві з 18 вересня по 22 вересня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Мінекономіки роз'яснює нові особливті оосбчислення середньої зарплати після змін у Порядку №100

Роз'яснення Департаменту праці та зайнятості Мінекономіки щодо Порядку обчислення середньої заробітної плати у зв'язку з набранням чинності постанови Кабміну від 08.09.2023 № 957 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами КМУ від 8.02.1995 Р. № 100 І від 8.08.2016 № 500».

Мін’юст затвердив новий Порядок перевірки інформації про кінцевого бенефіціарного власника

Мін’юст наказом від 14.09.2023 р. № 3265/5 затвердив Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи.

Кабмін затвердив нові правила для тимчасово окупованих територій

Кабінет Міністрів України 15 вересня 2023 року затвердив постанову № 1000 «Деякі питання визначення правового режиму на тимчасово окупованій території України», яка визначає нові правила для тимчасово окупованих територій України.

Мін’юст затвердив новий Порядок притягнення до відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб

Міністерство юстиції України ухвалило наказ від 13.09.2023р. №3258/5 «Про затвердження Порядку притягнення до відповідальності та порядку визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб».

Важливо:

Щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: детальне роз’яснення від ДПС

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Деталі — на Uteka.

Чи потрібно повідомляти контролюючі органи у разі, якщо змінився засновник ЮО?

Стосовно платників податків, відомості про яких включаються до ЄДР, інформація про зміну засновників оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в визначеному Законом № 755 порядку. Стосовно платників податків, відомості про яких не включаються до ЄДР, то інформація про зміну засновників оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміни» або за формою № 1-ОПН – з позначкою «Перереєстрація/зміни».

Не забудьте до загальної суми мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік включити суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році2022 год включить суммы налогов, сборов, платежей, уплаченных в 2021 году

П. 66 підрозд.10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК встановлено, що при обчисленні різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок за 2022 рік до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, визначених п.177.15 ст.177 ПК, включаються суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань з цих податків, зборів, платежів 2022 року.

Щодо надання підприємству довідок для бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

Для отримання інформації про загальну суму сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та суму сплаченого єдиного внеску протягом звітного податкового року, та відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску, підприємству необхідно звернутися письмово в довільній формі до територіального органу ДПС за основним місцем обліку.

Позиція ДПС щодо обов’язку платника податків надати податковому органу при проведенні перевірки копії первинних документів, якщо їх ведуть в електронній формі

Платники податків, які здійснюють ведення документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів у електронному вигляді, зобов’язані при проведенні перевірок надати посадовим особам контролюючого органу копії документів, що належать до предмета перевірки.

Актуально:

Хто не підлягає мобілізації у жовтні 2023 року

Понад 500 днів в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаним чоловікам вручають повістки та призивають до лав ЗСУ. Проте є категорії громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації, їх можуть взяти на військову службу лише за добровільною згодою. На Uteka — повний перелік таких осіб.

Як плануємо працювати та відпочивати у жовтні 2023 року?

Керівники підприємств або фізичні особи-роботодавці самостійно вирішують, чи дотримуватися мирних правил і не працювати 2 жовтня, чи це буде звичайний робочий день.

Мінекономіки планує оновити Класифікатор професій

Мінекономіки повідомляє, що розпочато розроблення проєкту Зміни № 13 до ДК 003:2010 “Класифікатор професій”.

Уряд затвердив Методологію визначення юрособою кінцевого бенефіціарного власника

Своїм рішенням Уряд схвалив постанову «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника».

Щоб експортувати зерно до окремих країн ЄС українським аграріям буде необхідна ліцензія

Для експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці до окремих держав ЄС аграрії повинні будуть отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали