Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (12-16.09.2022)

19.09.2022 385 0 0

Зміни в законодавстві з 12 по 16 вересня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?           

Зарплати в «конверті»: чи призведе це до тотальних перевірок підприємств?

В рамках податкової амністії контролюючим органом не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом його доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи, та відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, відповідно для роботодавців декларантів, які не в повній мірі виконали функції податкового агента по утриманню податків і зборів із заробітної плати, немає ризиків щодо проведення перевірок в рамках податкової амністії.

Чоловікам можуть дозволити виїжджати за кордон за гарантійні внески для ЗСУ: законопроєкт

Зокрема, законопроєктом пропонується: гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян (станом на теперішній час це 13 тис. грн.), з якого щомісяця сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати (станом на тепер це 2697,5 = ЄСВ 22% - 1430,0 + ПДФО 18% - 1170,0 + військовий збір 1,5% - 97,5), буде перераховуватися на рахунок ЗСУ.

ДРС пропонує скасувати Плани перевірок на наступний рік на період війни 

Команда ДРС працює над оптимізацією функцій у сфері нагляду (контролю), розробивши проєкт постанови, яким передбачається: скасування для контролюючих органів на період дії воєнного стану затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної інформації до Інспекційного порталу.

Бізнес запустив маркетплейс для просування українського експорту

Продуктова ІТ-компанія EVO за підтримки глобального лідера з цифрових платежів Visa, комунікаційної агенції Banda та інформаційного сприяння Міністерства цифрової трансформації України й Міністерства закордонних справ України створила маркетплейс Made with bravery — електронний майданчик, на якому продаватимуться товари, виготовлені в Україні.

Важливо:

Який курс долара очікувати до кінця 2023 року

Згідно з прогнозом, середньорічний курс буде триматися в районі 42,2 гривні за долар. Але до кінця 2023 року він може піднятися до позначки в 50 гривень.

Чи повинна ФОП – платник ЄП на спецгрупі вести облік доходів?

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку третьої групи, яка використовує особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні повинна на підставі первинних документів вести облік доходів в довільній формі в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

До 30 вересня слід подати заяву у разі неможливості виконувати свої податкові обов’язки

Платники, які не відновили свої можливості подання звітності та сплати податків, отримали відтермінування виконання податкових обов’язків. Водночас «не можливість» виконання необхідно підтвердити. Порядок підтвердження набрав чинності 06 вересня 2022 року, а відтак платники, що не мають змоги виконувати свої податкові зобов’язання, до 30 вересня 2022 року мають подати відповідну заяву.

Вперше змінена декларація акцизного податку подається не пізніше 20 вересня 2022 року

Платники акцизного податку вперше подають декларацію акцизного податку з урахуванням змін, внесених Наказом № 151, не пізніше 20 вересня 2022 року за звітний період – серпень 2022 року.

Актуально:

Переорієнтація агробізнесу: як змінюється українське сільське господарство в умовах війни

Минулого тижня між Україною та Польщею був підписаний меморандум щодо будівництва трубопроводу, який транспортуватиме олію з України до Польщі. Як підкреслив Тарас Висоцький, такої лінії немає ніде в світі. Новий транспортний коридор має запрацювати вже наступного року.

Яким днем вважати день звільнення при односторонньому розриванні трудового договору?

У разі надсилання працівнику повідомлення про розірвання трудового договору засобами поштового зв’язку трудовий договір вважається розірваним з наступного робочого дня після дати вручення працівнику офіційного повідомлення роботодавця про розірвання трудового договору або через сім календарних днів з дня надходження поштового відправлення роботодавця у поштове відділення за адресою працівника.

З 19 липня змінились строки звернення до суду для вирішення трудових спорів

Після набуття чинності Закону, звернутися із заявою про виплату всіх сум, що належать працівникові в разі звільнення він може у 3-місячний строк із дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні. Якщо питання не йде про порушення трудових прав при звільненні, то діє загальний строк для вирішення трудових спорів – 3 місяці.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали