Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (07.08-11.08.2023)

14.08.2023 263 0 0

Зміни в законодавстві з 7 серпня по 11 серпня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

З’явилися нові форми ПН та РК в оновленому «Єдиному вікні»

На сайті ДПСУ оприлюднено оновлення до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.11.0  станом на 02.08.2023 року. Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 01.01.2023 по 02.08.2023 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.*.

Оновлено план-графік проведення документальних планових перевірок на 2023 рік

8 серпня на сайті ДПС було розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Оновлений станом на 7 серпня план-графік на 2023 рік складається з чотирьох розділів.

Законопроект передбачає адмінвідповідальність податківців за зловживання своїми повноваженнями

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9590 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення податкового контролю". Законопроєктом пропонується внесення змін до КУпАП шляхом доповнення його новою статтею 166-28 "Порушення порядку здійснення податкового контролю".

В Україні планують штрафувати за програвання російської музики у громадських місцях

В Україні пропонують ввести штрафи за використання російської музики в громадських місцях. Такі можливі зміни пов'язані не лише з відмовою від російського культурного продукту, а й підтримкою національних надбань у цій сфері. Про це йдеться в законопроєкті №9547.

Важливо:

«Великі штрафи» - Гетманцев про покарання за торгівлю без касових апаратів з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні повертають штрафи за торгівлю без касових апаратів – і штрафи є великими. Про це попередив Данило Гетманцев. ДПС здійснювати перевірки використання РРО або ПРРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень. Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

ДПС виявило поширену помилку в звітності з оплати земельного податку

ДПС встановлено одну з найпоширеніших помилок, яку допускають платники податків під час складання податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), а саме: некоректне декларування площі земельної ділянки.

Які кадрові документи необхідно вести роботодавцю: роз’яснює Держпраці

Держпраці нагадує, що трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. Більшість таких документів є обов’язковими і повинні відповідати певним стандартам. З переліком документів можна ознайомитись на Uteka.

Актуально:

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють й далі

ДПС роз’яснюють, Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОП з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Тож з 1 серпня 2023 року ці пільги також діють.

НБУ прогнозує зростання мінімальної зарплати у 2024 році до 7665 грн

Національний банк України прогнозує, що мінімальна зарплата зросте в 2024 році з 6700 до 7665 гривень, а в 2025 році становитиме 8200 грн. Про це повідомила Н.Южаніна у телеграм.

ДПС повинна анулювати борги єдинників 1-2 груп, які виникли до 1 серпня

Пунктом 12 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що для платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок відповідно до п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, нараховані контролюючим органом суми авансових внесків з єдиного податку, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПКУ, підлягають скасуванню (анулюванню) за відповідні періоди з 01 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали