Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (05.06-09.06.2023)

12.06.2023 329 0 0

Зміни в законодавстві з 5 червня по 9 червня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Кабмін запровадив додатковий спрощений автоматизований механізм підтвердження реєстрації ПН: коментує Мінфін

Зміни вносяться до окремих положень автоматизованого моніторингу в частині питань встановлення ризиковості платника, особливостей застосування таблиці даних платника, в тому числі при визначені операцій, відображених у ПН/РК, критеріям ризиковості здійснення операцій.

Компенсація за невикористану відпустку без звільнення: коли це можливо?

Виплата компенсації за невикористану відпустку можлива лише для працівників з подовженою тривалістю щорічної основної відпустки або наявністю щорічної додаткової відпустки.

єВідновлення: як бізнесу підключитися до програми?

До програми державної допомоги єВідновлення зможе підключитися бізнес, який займається продажем будівельних матеріалів та наданням послуг з ремонту житла.

Українські підприємці закликають відмовитись від підвищення ставок ПДВ та акцизного податку на пальне з 1 липня 2023 року

Южаніна у своєму телеграм повідомила, що Спілка українських підприємців (СУП) направила на адресу податкового комітету Верховної Ради та Міністерства фінансів лист, в якому закликає відстрочити терміни підвищення ставок ПДВ та акцизного податку на пальне та відмовитись від їх підвищення з 1 липня 2023 року.

НБУ не збиратиме дані про всі платежі в Інтернеті фізосіб: офіційна інформація

Інформація про те, що Національний банк України збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності.

Важливо:

Відповідальність за порушення термінів подання повідомлення за формою № 20-ОПП

У разі виявлення порушень термінів подання повідомлень за формою № 20-ОПП, у тому числі під час документальної перевірки, накладається штраф у розмірах, встановлених пунктом 117.1 статті 117 ПКУ.

Облік товарних запасів: хто повинен вести?

Головне управління ДПС у Запорізькій області підготувало інфографіку щодо обліку товарних запасів.

Штраф за ненадання відповіді на запит ДПС

Згідно з п.п. 121.2. ст. 121 ПКУ, неподання або подання не в повному обсязі податником, фінансовим агентом або іншою особою документів або іншої інформації за запитом ДПС - тягне за собою накладення штрафу у 5 розмірів мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2023 році - 33500 грн), за кожен такий факт.

Оплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє особу від обов'язку надавати інформацію.

Звільнення від відповідальності платників податку на прибуток за неподання річної фінансової звітності: лист ДПС

Платник податку на прибуток звільняється від відповідальності за  неподання до 10.06.2022 та до 10.06.2023 річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Актуально:

Роз'яснення ПФУ: чи можна оформити лікарняний під час так званого «простою»

Під час простою відбувається зупинення роботи, у працівника у разі хвороби або травми, тривалість якої співпадає з часом простою, стан тимчасової непрацездатності не настає.  Крім того, у разі настання страхового випадку в період перебування працівника у простої, втрати заробітної плати не відбувається, тому здійснювати виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності як компенсацію втраченого заробітку немає підстав. 

Несвоєчасне закриття зміни через повітряну тривогу: які наслідки

Державна податкова служба України повідомляє, що у разі оголошення повітряної тривоги працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал). У випадку, якщо повітряна тривога тривала в проміжки часу, в якому господарський об’єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек має бути створений на РРО/ПРРО не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/ПРРО.

Чи правомірно вимагати військовий квиток з печаткою військкомату при працевлаштуванні на роботу?

Порядок прийняття на роботу, а також документи, які має подати кандидат на посаду визначає ст. 24 КЗпП, яка зобов’язує кандидатів на працевлаштування подати з-поміж іншого військово-обліковий документ.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали