Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (22-26.11.2021)

29.11.2021 318 0 1

Облік та звітність

Які документи підтверджують облік та походження товарів з метою ведення обліку товарних запасів для ФОП, у тому числі платників єдиного податку?

Пунктом 2 розділу I Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 встановлено, документи, які підтверджують облік та походження товарів – це Форма ведення обліку товарних запасів, визначена додатком до Порядку № 496, та первинні документи.

Які платники єдиного податку можуть бути платниками ПДВ?

Платниками ПДВ можуть бути фізичні та юридичні особи платники єдиного податку третьої групи, які обрали ставку єдиного податку у розмірі 3 відсотки доходу, а також сільськогосподарські товаровиробники – платники єдиного податку четвертої групи.

ФОП – «єдинник» надає в оренду власне нерухоме майно: заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування

Фізична особа – підприємець (далі – ФОП) платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то в графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначаютьсяусі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

Оподаткування

Помилково перерахована сума коштів на розрахунковий рахунок ФОП – «загальносистемника», яка повернута, чи включається до доходу?

Якщо отримана ФОП на його розрахунковий рахунок помилково перерахована сума коштів була повернута, то така сума не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

Яка сума витрат на оплату праці найманих працівників включається до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування?

До складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування включаєтьсясума нарахованої заробітної плати без вирахувань.

РРО/ПРРО

Дії ФОП у разі виявлення несправності програмного РРО

У разі виявлення несправностей програмного РРО або його викрадення чи компрометації особистого ключа суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, направитидо контролюючого органу і виробника програмного РРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО.

Виправлення помилки, у разі коли адреса розміщення ФОП не відповідає реєстраційним даним ПРРО

У разі отримання суб’єктом господарювання (користувачем ПРРО) квитанції з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана платником у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомлені про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, такий суб’єкт господарювання повиненповторно подати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО. При цьому, для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині Електронного кабінету в розділі «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

Соціальне страхування

Оскарження рішень ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ здійснюється за новим порядком

Мінфін наказом від 30.08.2021 р. № 489 виклаву новій редакції Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу.

Не підлягають адміністративному оскарженню згідно даного Порядку:

  • зобов'язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником;
  • вимоги та/або рішення, які оскаржувалися, та скарги щодо яких були розглянуті згідно з вимогами цього Порядку;
  • вимоги та/або рішення, які оскаржені платником у судовому порядку.

Наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» від 29.10.2021 № 82 та набирає чинності з 9 листопада.

ЄСВ-помилки: як здійснити коригування у Розрахунку?

Для проведення коригувань платнику податків необхідносформувати та подати Розрахунок з типом «Уточнюючий», який має містити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 – 05 та у рядку 031 для платників єдиного внеску, а також інформацію про додатки, у яких буде проводитись коригування, та їх кількість, що визначені в рядку 06 Розрахунку. При цьому додатки, інформація щодо яких не коригується, у рядку 06 не вказуються та відповідно не подаються (п. 8 розд. V Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали