Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (31.01-04.02.2022)

07.02.2022 262 0 0

Зміни в законодавстві з 31 січня по 04 лютого 2022 року

Важливі роз'яснення держорганів на 04 лютого 2022 року

Не пропустіть важливі документи, що набрали чинності з 31 січня по 04 лютого 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

У яких випадках паперові лікарняні видаватимуться до 1 травня

Продовжено до 1 травня 2022 року видачу лікарняних у виняткових випадках, передбачених пп. 1–4 п. 8 цього наказу, а саме якщо:

  • потрібно продовжити чи закрити лікарняний, виданий у паперовій формі до 1 жовтня 2021 року;
  • сплив 7-денний строк, протягом якого лікар може внести зміни до медвисновку в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі – Реєстр). У такому разі рішення про видачу лікарняного прийматиме лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності – головний лікар;
  • відбувається усиновлення дитини протягом двох місяців з дати її народження, зазначеної у свідоцтві про народження. Лікарняний видається на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
  • виникли технічні проблеми з передаванням даних, що унеможливлює формування е-лікарняного протягом 7 днів з дати створення медвисновку до моменту усунення таких проблем.

Які суб’єкти господарювання та у яких випадках не повинні подавати форму №20-ОПП

Повідомлення за ф. №20-ОПП подається платниками податків за умови наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням.

Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у Повідомленні за ф. № 20-ОПП.

Що робити, якщо підтвердили COVID: алгоритм від МОЗ

В першу чергу, при отриманні позитивного тесту необхідно залишатися вдома і обмежити контакти з іншими людьми. При цьому повідомити особам, з якими Ви особисто зустрічалися напередодні про позитивний результат тесту. Після необхідно зв'язатися з сімейним лікарем.

Суд визнав протиправною постанову Кабміну про скорочення строку дії мораторію на податкові перевірки

Під час судового засідання 26 січня 2022 року суд оголосив вступну та резолютивну частину рішення, яким визнав протиправною та нечинною постанову КМУ від 03.02.2021 № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок».

Важливо:

Звітність надрукована раніше, ніж подана: чи можуть її не визнати

Якщо реквізит «дата подання» не співпадає з датою фактичного подання декларації (тобто декларація надрукована раніше, ніж подана) контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Рекомендації від ДПС щодо заповнення податкової декларації з плати за землю

З метою забезпечення правильного декларування податкових зобов’язань по платі за землю за 2022 рік Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків на основні особливості встановленого порядку заповнення податкової декларації з плати за землю.

Зміни-2022: проведення документальних та фактичних перевірок платників податків

Внесено зміни до підпункту 17.1.17 пункту 17.1 статті 17 пункту 20.1 статті 20 Податкового Кодексу України шляхом доповнення новим підпунктом 20.1.48 та надається право платникам податків, а також контролюючим органам відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відео- фіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію (фото, відео-, звукозапис) під час проведення перевірок.

Зміни в обліку при наданні безповоротної фінансової допомоги у 2022 році

Закон України від 30.11.2021 № 1914-ІХ розширив перелік осіб, здійснення операцій з якими по наданню їм безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) вимагає від платника податку на прибуток підприємств збільшення фінансового результату до оподаткування відповідного податкового (звітного) періоду на суму такої перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг).

Актуально:

Чи обов'язково створювати Z-звіт, якщо протягом дня розрахункові операції не проводились?

Якщо протягом дня розрахункові операції не проводились, але були здійснені через РРО та/або ПРРО операції «службове внесення» та «службова видача», то друкування (створення) Z-звіту в кінці робочого дня не є обов’язковим.

Як правильно скласти графіків відпусток: консультує Держпраці

Черговість надання відпусток працівників визначається графіками, що затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим відділом усіх працівників.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали