Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (17-21.01.2022)

24.01.2022 315 0 1

Зміни в законодавстві з 17 по 21 січня 2022 року

Важливі роз'яснення держорганів на 21 січня 2022 року

Не пропустіть важливі документи, що набрали чинності з 17 по 21 січня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Кабмін вдосконалив порядок перереєстрації автомобілів, відомості про власників яких містяться в Єдиному реєстрі боржників

На засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів». Ця постанова приводить у відповідність до чинного законодавства та вдосконалює порядок перереєстрації транспортного засобу в разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників.

Пропонується змінити підхід до визначення розміру мінімальної зарплати: законопроект

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №6509 «Про внесення змін до статті 95 Кодексу законів про працю України щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати».

Пропонується доповнити статтю 95 КЗпП частиною третьою у наступній редакції: «До мінімальної заробітної плати не включаються різні доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та понаднормовий час, роз'їзний характер робіт, премії та інші аналогічні виплати».

У сфері соціальних відпусток будуть зміни: Мінекономіки представило законопроект

Міністерство економіки України оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)». Нормами проекту забезпечується індивідуальне право кожного з батьків дитини на безперешкодне (не обмежене зовнішніми обставинами) отримання соціальних відпусток. Необхідність використання такого права, період реалізації (одночасне використання відпустки чи іншим чином) визначається за погодженням між батьками дитини, на їх розсуд.

Важливо:

На сайті ДПС з'явилися е-форми повідомлення про прийняття на роботу/укладання гіг-контракту

На сайті ДПС було розміщено у рубриці «Реєстри» оновлени е–форми повідомлення повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту (F3001002 - для фізосіб та J3001002 - для юросіб).

Визначення «ділової мети» під час проведення перевірок: Мінфін видав УПК

Наказом Міністерства фінансів від 13.01.2022 № 11 затверджено Консультацію щодо практичного застосування комплексу норм стосовно наявності «розумної економічної причини (ділової мети)» під час проведення перевірок контролюючими органами. Консультація надає роз’яснення стосовно положень Податкового кодексу України щодо ділової мети.

Які зміни до перевірок платників податків вніс Закон № 1914

Законом України від 30.11.2021 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесені зміни до Податкового кодексу України. Подробиці на Uteka.

Механізм подання через Е-кабінет річної фінзвітності разом з аудиторським висновком, яка підлягає оприлюдненню

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм ПКУ та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

До 20 лютого 2022 триватиме кампанія по декларуванню земельного податку: ДПС навела найбільш поширені помилки

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що до 20 лютого поточного року триватиме кампанія декларування земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності на 2022 рік.

З урахуванням досвіду декларування плати за землю за попередні роки, ДПС звернула увагу на найбільш поширені помилки, які допускаються юридичними особами при заповненні податкової декларації.

Актуально:

Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%

Правління Національного банку (НБУ) ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 9% до 10% річних.

Відеоінструкція від ДПС щодо подання декларації за 2021 рік ФОП 3 групи спрощенцю

Державна податкова служба України розробила відеоінструкцію, як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами підприємцями, які обрали 3 групу спрощеної системи оподаткування.

Як подати повідомлення про прийняття працівника на роботу за оновленою формою: консультує Держпраці

Держпраці проконсультувало роботодавців про нюанси подання оновленої форми Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладання гіг-контракту.

За якою формою декларації з податку на прибуток звітувати за 2021 рік

Форму декларації з податку на прибуток підприємства затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897. Однак до неї неодноразово вносилися зміни. Подробиці на Uteka.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали