Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Нові правила введення в обіг фасованої продукції можуть бути відтерміновані на 2 роки

17.03.2021 28 0 0

Перехідний період введення в оборот фасованої продукції, що не відповідає вимогам п. 1 наказу Мінекономіки «Про встановлення метрологічних вимог до фасованих товарів» №969 від 5 липня 2017 року, може бути збільшений на 2 роки.

Це передбачено в наказі Мінекономіки «Про внесення зміни до пункту 3 наказу Мінекономіки» №462 від 5 березня 2021 року. У той же час, для введення його в дію Мін'юст здійснити державну реєстрацію документа. Так, бізнес-спільнота просить Мін'юст швидше здійснити державну реєстрацію наказу №462.

5 березня 2021 року виробники харчових продуктів повинні були перейти на новий формат нанесення інформації на упаковку фасованих товарів. Йдеться про вимоги наказу Мінекономіки №969. Однак, з огляду на те, що в 2020 році істотно зменшилося споживання окремих категорій харчових продуктів і, відповідно, впали їх продажу, у компаній утворилися значні запаси пакувальних матеріалів.

Компаніям довелося б списувати фасовані продукти харчування і пакувальні матеріали у великій кількості тільки через невідповідність деяких незначних складових маркування новими правилами. Втрати для бізнесу могли бути істотними, а, крім того, і невиправданими, оскільки справа йде тільки про етикетку і аж ніяк не зачіпає безпеку і якість самого продукту.

Витрати можуть досягати декількох мільйонів гривень для окремих компаній. Це створює зайві проблеми для бізнесу, якому і так складно працювати в умовах погіршення економічної ситуації в країні і посилення викликів, обумовлених пандемією COVID-19.

В умовах карантину компанії зіткнулися з неможливістю своєчасного налагодження виробничих ліній. Наприклад, перевірки правильності настройки критерію кількості фасованих товарів в упаковці і його відхилення від номінального значення, є обов'язковим відповідно до того ж наказу Мінекономіки.

Сервісні служби, що знаходяться в інших країнах, не пропонують гарантій прибуття в Україну до закінчення перехідного періоду для перевірки роботи обладнання. Більш того, деякими харчовими підприємствами в Україні на час введеного карантину встановлені обмеження щодо присутності сторонніх осіб на підприємстві для забезпечення безпеки працівників.

eba.com.ua

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали