Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Чи варто сільгосппідприємству відкривати їдальню для своїх працівників

30.06.2020 821 0 3

Cитуація: сільгосппідприємства часто забезпечують своїх працівників безплатним харчуванням. А в період проведення польових робіт, коли важлива кожна хвилина, вони привозять гаряче харчування прямо на поле. Це не тільки підвищує продуктивність праці, але й показує турботу підприємства про своїх працівників. Завдання бухгалтера у цьому випадку – допомогти керівникові знайти оптимальний варіант організації харчування працівників. При цьому треба взяти до уваги не тільки традиційно бухгалтерські питання (документальне оформлення, облік та оподаткування операцій, пов’язаних із харчуванням), але й питання організаційного характеру.

Чим допоможе ця стаття: ви зможете вибрати найбільш відповідний для вас варіант – замовляти обіди на стороні чи організувати власну їдальню.

Вибір способу забезпечення харчування працівників сільгосппідприємства має бути економічно обґрунтований. Замовити обіди на стороні простіше, якщо ви плануєте годувати своїх працівників, наприклад, тільки у жнива, коли не можна втрачати головний непоправний ресурс – час.

Якщо ж ви приймете рішення про організацію своєї їдальні, то доведеться вивчати безліч нормативних документів різного характеру, щоб упередити негативні наслідки помилок і порушень.

Їжу для працівників можна замовити в закладі ресторанного господарства (далі – ЗРГ), наприклад у їдальні чи кафе, або облаштувати власну їдальню.

Перший варіант менш морочливий: достатньо укласти договір, вибрати страву з меню і в разі потреби організувати доставку харчування в зручне для працівників місце – своїми силами або скориставшись послугами сторонньої організації.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали