• Швидкий пошук надійних рішень
    і практичної інформації

Uteka

Я шукаю...

Де шукати:

розширений пошук
Отримайте доступ до більше 2 мільйонів готових рішень, публікацій та оглядів
Оформити
передплату

Прибуткуємо продукцію садів

Для кого ця стаття: для неспеціалізованих на садівництві сільгосппідприємств, які утримують багаторічні насадження з метою реалізації, переробки та внутрішнього споживання садової продукції.

Із цієї статті ви дізнаєтеся: як відображати у бухобліку надходження зібраної продукції садів, а також який метод оцінки краще застосувати при її оприбуткуванні.

Перш за все нагадаємо, що зібрані дари садів перестають бути елементом біологічного активу (далі – БА) і стають самостійним активом підприємства – сільгосппродукцією – за умови, що існує ймовірність отримання підприємством у майбутньому економічних вигід, пов’язаних з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 30 «Біологічні активи»).

Основною продукцією садівництва у неспеціалізованих господарствах є плоди (яблука, груші, сливи тощо) та ягоди (малина, смородина і т. д.). Також отримують і побічну продукцію – падалицю. Для зберігання ці плоди не придатні, оскільки вражені хворобами чи шкідниками і зазвичай мають пошкодження від падіння на землю, тому їх можна використовувати або на корм, або відправляти на переробку.

Облік наявності та руху отриманої продукції садівництва ведуть на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». За дебетом цього рахунка відображають надходження продукції, за кредитом – її вибуття внаслідок продажу, відправлення на переробку, внутрішнього споживання тощо. Аналітичний облік кожне підприємство організовує на власний розсуд за видами продукції та залежно від потреб контролю й управління.

У неспеціалізованих господарствах усі прямі витрати на вирощування продукції садівництва протягом звітного періоду фіксують на одному аналітичному рахунку до субрахунка 231 «Рослинництво», наприклад 231.2 «Садівництво». Вони і становлять фактичну собівартість.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали