Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Оприбуткування соломи: оформлення та облік

09.06.2016 2251 0 2

Із цієї статті ви дізнаєтеся: як правильно визначити загальну масу зібраної соломи, яку зберігають у скиртах, стогах, тюках або рулонах, документально оформити, здійснити первісну оцінку та відобразити на рахунках бухобліку її оприбуткування.

Загальні положення

Як відомо, є два способи збирання соломи: скиртування та пресування (укладання соломи в тюки або рулони). При цьому солому в скиртах і стогах зберігають у місцях її виробництва (у полі) або поблизу тваринницьких ферм на спеціально обладнаних майданчиках. Солома, пресована в тюки або рулони, як правило, закладається штабелями в скирти.

До заготівлі соломи можна віднести такі технологічні операції:

  • при заготівлі подрібненої (або неподрібненої) соломи – підбирання після обмолоту валків; копнування; транспортування та скиртування;
  • при заготівлі пресованої соломи – підбирання та пресування в тюки (рулони); скидання у транспортний засіб або у полі (з наступним підбиранням та завантаженням у транспортний засіб); транспортування до місця досушування та зберігання; укладання тюків на вентиляційні площадки; досушування до необхідної вологості активним вентилюванням; штабелювання тюків (рулонів) у скирти. Під час пресування соломи в тюки використовують також в’язальні (шпагат) або пакувальні матеріали (поліетиленова плівка).

Після проведення заготівельних робіт зібрану солому слід документально оформити. Для цього керівник підприємства призначає спеціальну комісію, до складу якої зазвичай входять: агроном, зоотехнік, бригадир, під керівництвом якого було заготовлено солому, а також особи, які несуть відповідальність за зберігання цих кормів (завідувач ферми, фуражир тощо). Завдання комісії – перевірити якість укладання скирти (стогу) або виготовлених тюків (рулонів) соломи, якість самої соломи та визначити її вагу та об’єм (кількість).

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали