Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Оприбуткування соломи: оформлення та облік

09.06.2016

Із цієї статті ви дізнаєтеся: як правильно визначити загальну масу зібраної соломи, яку зберігають у скиртах, стогах, тюках або рулонах, документально оформити, здійснити первісну оцінку та відобразити на рахунках бухобліку її оприбуткування.

Загальні положення

Як відомо, є два способи збирання соломи: скиртування та пресування (укладання соломи в тюки або рулони). При цьому солому в скиртах і стогах зберігають у місцях її виробництва (у полі) або поблизу тваринницьких ферм на спеціально обладнаних майданчиках. Солома, пресована в тюки або рулони, як правило, закладається штабелями в скирти.

До заготівлі соломи можна віднести такі технологічні операції:

  • при заготівлі подрібненої (або неподрібненої) соломи – підбирання після обмолоту валків; копнування; транспортування та скиртування;
  • при заготівлі пресованої соломи – підбирання та пресування в тюки (рулони); скидання у транспортний засіб або у полі (з наступним підбиранням та завантаженням у транспортний засіб); транспортування до місця досушування та зберігання; укладання тюків на вентиляційні площадки; досушування до необхідної вологості активним вентилюванням; штабелювання тюків (рулонів) у скирти. Під час пресування соломи в тюки використовують також в’язальні (шпагат) або пакувальні матеріали (поліетиленова плівка).

Після проведення заготівельних робіт зібрану солому слід документально оформити. Для цього керівник підприємства призначає спеціальну комісію, до складу якої зазвичай входять: агроном, зоотехнік, бригадир, під керівництвом якого було заготовлено солому, а також особи, які несуть відповідальність за зберігання цих кормів (завідувач ферми, фуражир тощо). Завдання комісії – перевірити якість укладання скирти (стогу) або виготовлених тюків (рулонів) соломи, якість самої соломи та визначити її вагу та об’єм (кількість).

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Популярне
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
26.09.2025
Зміна власника землі посеред року: кому та як сплачувати орендну плату
У статті розповімо, як орендар повинен сплачувати орендну плату, якщо орендодавець продав земельну ділянку новому власнику. Це запитання час від часу виникає в орендарів землі, які сплачують орендну плату раз на рік. Так, якщо одна фізособа продала іншій земельну ділянку, наприклад, 01.09.2025, то о...
19.09.2025
Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Чому важливо дотримуватися правил обліку побічної продукції: на суму оприбуткованої побічної продукції зерновиробництва зменшуються виробничі витрати, а отже, і собівартість повноцінного зерна. Тож побічна продукція потребує правильного й точного обліку. Як діяти: якщо підприємство планує отримати...
Нове
15.11.2025
Облік витрат на розліснення земельної ділянки
Сільгосппідприємство має у власності чи оренді заліснену земельну ділянку сільгосппризначення. Щоб почати використовувати ділянку для вирощування зернових, підприємство здійснює її розліснення (розкорчовування). Розглянемо, як обліковувати такі витрати. Читайте за темою: Розкорчували сад – от...
15.11.2025
Садова бухгалтерія: облік розсади та саджанців ягідних культур
Процес формування і визначення суми витрат в обліку садівничого підприємства є одним із найскладніших серед підгалузей рослинництва. Рівень спеціалізації, тривалість виробничого циклу, сезонність робіт, наявність незавершеного виробництва, обсяг виробництва – усі ці чинники слід урахувати, оби...
10.11.2025
Очищення насіння соняшнику врожаю попереднього періоду: як відобразити в обліку
У статті розглянуто, як відображати в бухгалтерському обліку операції з очищення зерна, проведені після закриття року, з огляду на принцип відповідності доходів і витрат. Бухгалтери агропідприємств нерідко стикаються з ситуацією, коли очищення або інша доробка насіння врожаю попереднього періоду про...
Кращі матеріали