Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік зелених кормів у період пасовищного сезону

19.05.2016

Із консультації ви дізнаєтеся: як спеціалістам агрономічної та зоотехнічної служб розрахувати урожайність пасовищ і обсяг згодованих зелених пасовищних кормів, а бухгалтерії – здійснювати контроль за документальним оформленням таких операцій із фіксацією на рахунках бухобліку.

Чим корисна ця стаття: допомагає вибрати метод визначення кількості зеленої маси, згодованої худобі шляхом випасу, врахувавши переваги і недоліки кожного з існуючих методів залежно від системи використання пасовищ і трудомісткості розрахунків. Надано зразок документального оформлення оприбуткування кормів, згодованих шляхом випасу та обчислених зоотехнічним методом.

Загальні положення

Під урожайністю пасовищ розуміють усю рослинну масу, яка зростає за вегетаційний період на пасовищі або згодована тваринам шляхом випасу, або використана на сіно, сінаж, трав’яне борошно, силос чи інші цілі. Саме тому урожайність виражається у центнерах зеленої або повітряно-сухої маси (сіно) з 1 га.

Кількість зеленої маси, згодованої худобі на пасовищах, посівів трав та інших культур визначається комісією у складі представників агрономічної та зоотехнічної служб господарства (далі – комісія) укісним або зоотехнічним методом. Розглянемо детальніше ці методи.

Укісний метод

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Популярне
14.08.2025
Документальне оформлення видачі кормів для годівлі тварин
Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокрема, вирощуванням великої рогатої худоби, птиці), мають правильно організувати облік видачі кормів для годівлі. Розгляньмо, як це зробити згідно з чинними нормами. Сільськогосподарські підприємства, що займаються тваринництвом (зокр...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
26.09.2025
Зміна власника землі посеред року: кому та як сплачувати орендну плату
У статті розповімо, як орендар повинен сплачувати орендну плату, якщо орендодавець продав земельну ділянку новому власнику. Це запитання час від часу виникає в орендарів землі, які сплачують орендну плату раз на рік. Так, якщо одна фізособа продала іншій земельну ділянку, наприклад, 01.09.2025, то о...
Нове
21.10.2025
Зібрали цукровий буряк: оприбутковуємо продукцію
Стаття пояснює порядок первісного визнання, оцінювання та бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції – цукрового буряку із прикладом розрахунку собівартості та ведення аналітичного обліку. Цукровий буряк є основною технічною культурою, що забезпечує цукрову промисловість сировиною....
21.10.2025
Визначення собівартості продукції цукрових буряків
У статті розглянуто методику визначення фактичної собівартості цукрових буряків із урахуванням витрат на вирощування, збирання, догляд, кагатування, гичку та забраковані корені. Фактична собівартість продукції цукрових буряків визначається на підставі витрат на вирощування, збирання, доочищення, каг...
22.09.2025
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Доробка зерна завжди пов’язана з природними втратами маси. У статті ми розповімо, як сільгосппідприємствам – як тим, що мають власні потужності, так і тим, що передають зерно на елеватор, – правильно показати ці втрати в бухобліку. Доробка зерна завжди пов’язана з природними ...
Кращі матеріали