Для кого ця стаття: для переробних підприємств, що закуповують молоко та молочну сировину і мають виробничі потужності та умови для її переробки.
Відповідно до Закону від 24.06.04 р. № 1870-IV «Про молоко і молочні продукти»: молочна сировина – це молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню, підігріванню), а також молочні продукти, що містять лише складові молока (вершки, знежирене молоко) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції.
Формування молока-сировини коров’ячого на молокопереробних підприємствах здійснюється на сьогодні відповідно до вимог таких стандартів:
Відповідно до вимог чинних стандартів об’єктами обліку під час закупівлі молока має бути його фізична маса та кількість жиру, а можливо й білка, у розрізі таких ґатунків: екстра; вищий; перший; другий. Окремим об’єктом обліку має бути органічне молоко, виробництво якого здійснюється згідно з постановою КМУ від 30.03.16 р. № 241 «Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження» за наявності у товаровиробника сертифіката відповідності України або держав – членів Європейського Союзу.
Натуральною одиницею виміру молока в обліку є його фізична маса (кг, ц, т). За умови використання у процесі закупівлі молока молокомірів для виміру його в об’ємних одиницях (л) здійснюють його перерахунок в одиниці маси за формулою