Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Облік надходження та руху молока й молочної сировини

03.11.2022 3378 0 0

Для кого ця стаття: для переробних підприємств, що закуповують молоко та молочну сировину і мають виробничі потужності та умови для її переробки.

Відповідно до Закону від 24.06.04 р. № 1870-IV «Про молоко і молочні продукти»: молочна сировина – це молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню, підігріванню), а також молочні продукти, що містять лише складові молока (вершки, знежирене молоко) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції.

Формування молока-сировини коров’ячого на молокопереробних підприємствах здійснюється на сьогодні відповідно до вимог таких стандартів:

  • до 1 січня 2019 року – ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови»;
  • з 1 січня 2019 року – ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови»;
  • з 1 липня 2018 року до 1 січня 2020 року – п. 3.4, 3.9 ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі», тобто до 1 січня 2020 року дозволяється приймати та переробляти молоко другого ґатунку.

Відповідно до вимог чинних стандартів об’єктами обліку під час закупівлі молока має бути його фізична маса та кількість жиру, а можливо й білка, у розрізі таких ґатунків: екстра; вищий; перший; другий. Окремим об’єктом обліку має бути органічне молоко, виробництво якого здійснюється згідно з постановою КМУ від 30.03.16 р. № 241 «Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження» за наявності у товаровиробника сертифіката відповідності України або держав – членів Європейського Союзу.

Натуральною одиницею виміру молока в обліку є його фізична маса (кг, ц, т). За умови використання у процесі закупівлі молока молокомірів для виміру його в об’ємних одиницях (л) здійснюють його перерахунок в одиниці маси за формулою

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали