Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Як оформити відпуск кормів для згодовування тваринам

20.05.2020 764 0 1

Щоденний відпуск кормів (зернофуражу, кормових коренеплодів, сіна тощо) на ферму зі складу або інших місць зберігання здійснюється на підставі Відомості витрати кормів (сільгоспоблік, форма № ВЗСГ-9, затверджена наказом Мінагропроду від 21.12.07 р. № 929, далі – Наказ № 929, Відомість).

Відомість ведеться завідувачем ферми (зоотехніком або бригадиром) на кожну ферму, за групою овець, відповідно до раціонів їх годівлі. Виписує відомість бухгалтер на майбутній період (зазвичай на 7–10 днів, але не більше ніж на місяць).

У графу «Норма на одну голову, кг» Відомості вписується затверджений у раціонах годівлі тварин ліміт щоденного відпуску кормів на одну голову у фізичній масі. Цей ліміт може змінюватися (уточнюватися) у разі заміни одного виду кормів на інший або виправлення помилок, допущених при розрахунку ліміту. Коригування ліміту проводиться особами, яким надано право його затверджувати. Зауважимо, що зміна лімітів за минулий період не допускається.

У графу «Найменування та кількість використаних кормів» щоденно записують фактично відпущені (згодовані) корми із розрахунку фактичного поголів’я тварин.

Кожного дня Відомість підписують особи, які відпускають корми безпосередньо на годівлю тварин.

Наприкінці звітного періоду завідувач ферми (зоотехнік або бригадир) розраховує та записує у Відомість дані про фактичні витрати кормів у натуральних показниках за групою тварин, тривалість відгодівлі тварин у кормо-днях, кількість згодованих кормів у кормових одиницях. Після цього Відомість затверджується зоотехніком та передається до бухгалтерії господарства. Бухгалтер переносить показники про фактичне використання кормів із Відомості до Журналу обліку витрати кормів (сільгоспоблік, форма № 35, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 23.12.71 р. № 269-1) за кожною групою тварин.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали