Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 28.05.2024

28.05.2024 57 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули теми, присвячені організації та обліку виїзної торгівлі сільгосппродукцією.

Організаційні питання в разі виїзної торгівлі. Якщо агропідприємство вирішило продавати свою сільгосппродукцію на ринках і ярмарках, то спочатку йому потрібно виконати низку законодавчих вимог, а саме: додати новий вид діяльності до ЄДР; зареєструвати потужності з реалізації харчових продуктів; отримати дозвільні документи для розміщення пункту торгівлі в некапітальній забудові; підготувати місце торгівлі, документи про якість харчової продукції та ін. Як усе це зробити правильно, розповідаємо в консультації.

Проведення розрахунків з покупцями. Розрахунки з покупцями в разі здійснення виїзної торгівлі мають певні особливості, відмінні від стаціонарної торгівлі, і це викликає багато запитань на практиці. Чи можна проводити готівкові розрахунки без РРО/ПРРО; як зареєструвати РРО/ПРРО; чи потрібен термінал; як документально оформити операцію з готівкою, про все це читайте за посиланням.

Оформлення підсумкової податкової накладної. Продаж сільгосппродукції в разі виїзної торгівлі здійснюється за готівку або із застосуванням електронних платіжних засобів (через такі звані платіжні термінали). За такого способу розрахунків платникам ПДВ дозволяється виписувати одну підсумкову податкову накладну на весь обсяг продажу за день. Про те, як її заповнити, а також як оформити розрахунок коригування до податкової накладної в разі повернення продукції покупцем, розповідаємо тут.

Бухоблік виїзної торгівлі. Порядок оформлення первинних та зведених бухгалтерських документів під час виїзної торгівлі сільськогосподарською продукцією (див. зразки у статті), а також порядок бухгалтерського обліку реалізації висвітлено в матеріалі.

Придбання сільгосппродукції у фізичних осіб. Іноді у сільгосппідприємства виникає потреба придбати сільгосппродукцію у фізосіб. Наприклад, продукцію можуть купувати для перероблення або перепродажу, а худобу – для розведення, відтворення тощо. Тож у статті розповідаємо: як документально оформити операцію із закупівлі; чи потрібно утримувати податки з фізособи, яка отримала дохід; як відобразити цю операцію в бухобліку.

Більше корисної та актуальної інформації про організацію, бухоблік та оподаткування виїзної торгівлі ви знайдете в новому спецвипуску Uteka-Агро «Продаж сільгосппродукції на ринках та ярмарках: організація, бухоблік, оподаткування»

Наступного разу в матеріалах Uteka-Агро розглянемо такі теми:

  • Продаж права оренди: юридичне оформлення, облік, оподаткування;
  • Договір оренди землі визнано судом недійсним: що з договором суборенди?
  • Як виправити помилку, якщо не застосували пільгу з ПДВ, або застосували неправильну пільгу.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали