Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 28.03.2023

28.03.2023 154 0 0

Шановні колеги!

Публікації Uteka-Агро цього тижня присвячено темам дивідендів ТОВ та ФГ, а також виплаті орендної плати фізособам – власникам земельних ділянок.

Розглянуто, яких правил потрібно дотримуватися під час виплати дивідендів учасникам ТОВ з огляду на норми, запроваджені на період воєнного стану («Виплата дивідендів учасникам ТОВ: воєнні особливості, строки, оформлення»).

Порядок виплати дивідендів членам ФГ законодавчо не прописаний. Тому дуже важливо детально визначити цю процедуру у статуті. Про те, з якою періодичністю можна виплачувати дивіденди членам ФГ, як це належним чином оформити та які ще нюанси врахувати – у консультаціях «Як правильно оформити виплату дивідендів членам ФГ» та «Дивіденди виплачено фізособам: як оподаткувати та відобразити в бухобліку».

Члени ФГ не отримують заробітну плату, як наймані працівники. Але вони можуть отримувати дохід, що розподіляється між членами ФГ залежно від вкладу до складеного чи статутного капіталу ФГ (це дивіденди) або пропорційно до трудової участі кожного з них у ФГ. У статтях «Виплати членам ФГ: чи є аналогом заробітної плати?» та «Оподаткування та облік виплат членам ФГ за трудову участь»
ми розповідаємо, яка правова природа виплат членам ФГ за трудову участь та наводимо порядок оподаткування таких виплат.

Сільгосппідприємство видає орендну плату фізособам-орендодавцям за відомістю. Відомість складають на кількох (багатьох) фізосіб одночасно. Як правильно її оформити для виплати коштів і для оплати оренди в натуральній формі, розповімо у статті «Застосування відомості на виплату готівки для виплат за оренду земельних ділянок».

Які особливості оформлення довіреності на отримання та/або видачу плати за користування земельною ділянкою в період воєнного стану та чи має силу така довіреність, якщо вона посвідчена сільрадою, – повідаємо в матеріалі «Довіреність на отримання плати за користування земельною ділянкою: оформлення та посвідчення сільрадою».

У публікаціях Uteka-Агро наступного разу, зокрема, розглянемо:

  • сільгоспземлі яких видів мають право набувати у власність юрособи;
  • коли підприємство може повернутися в четверту групу платників єдиного податку в разі втрати статусу такого платника;
  • подання додаткових документів для розблокування податкових накладних: строки, порядок;
  • виправлення помилок у податковій звітності;
  • відрядження – нові правила з 01.04.2023.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали