Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 27.09.2022

27.09.2022 306 0 0

Шановні колеги!

Більшість аграріїв навесні 2022 року пройшли процес бронювання й отримали для своїх працівників відстрочку від мобілізації. Оскільки строк дії такої відстрочки не може перевищувати шести місяців, у багатьох він скоро закінчиться. А щоб працівника не було мобілізовано зараз, прямо під час польових робіт, потрібно дотримуватися нових правил, погоджених нещодавно Міноборони та Мінагрополітики. Алгоритм цього бронювання ми проаналізували в матеріалі «Бронювання працівників агросектору: оновлені правила – осінь 2022».

Орендуючи сільськогосподарську техніку (у т. ч. з екіпажем) для збору врожаю, виконання інших робіт на полях, сільгосппідприємство заправляє її пальним. А оскільки пальне – товар підакцизний, усі господарські операції з ним – під пильною увагою контролерів. Ми розповіли, на що слід звернути увагу аграрію, який орендує сільгосптехніку з екіпажем або без. Зокрема: чи потрібно аграрію мати норми витрат пального на орендовану сільгосптехніку; які підстави невизнання його платником паливного акцизу; чи треба аграрію подавати податківцям заявки на переміщення пального; які ліцензії він повинен мати («Пальне для орендованої сільгосптехніки: особливості обліку та контролю»).

Часто в процесі постачання зерна виникають незначні розбіжності у вазі порівняно з тим, що зазначено в товаросупровідних документах продавця. Здебільшого такі вагові різниці можна обґрунтувати похибкою ваговимірювальних приладів, а також природними процесами. Наприклад, вага зерна може збільшитися або зменшиться за рахунок вологи. Ми розглянули випадок, коли під час постачання сільгосппідприємством партії зерна в пункті розвантаження (на елеваторі або іншому господарстві) з’ясувалося, що його вага дещо вища зазначеної в товаросупровідних документах. Наша стаття допоможе менеджеру та бухгалтеру сільгосппідприємства зорієнтуватись у такій ситуації та сформувати для себе управлінський та обліково-податковий шлях її розв’язання («Вага зерна виявилася більшою, ніж у ТТН: оформлення, податкові наслідки та бухоблік»).

Як відомо, достатньо двічі не отримати орендну плату, щоб вимагати в судовому порядку розірвання орендних відносин. Особливо це актуально в разі, якщо сторони домовилися про готівкову виплату орендної плати з каси підприємства, але орендодавець перебуває за кордоном. Ми проаналізували можливі варіанти дій орендарів, коли орендодавець не приходить (не звертається) за отриманням належної йому орендної плати, щоб надалі договір оренди не був розірваний у судовому порядку («Договір оренди землі автоматично продовжено, але орендодавець не має можливості отримати орендну плату: як бути?»).

Зараз багато платників податків не можуть сплачувати до бюджету податки з цілком об’єктивних причин – через воєнний стан і його наслідки. Водночас є можливість списати такий борг як безнадійний, керуючись нормами законодавства. Ми розглянули, які дії потрібно вчинити платникові податків, в якого податкові борги виникли через форс-мажорні обставини, пов’язані з війною. До речі, нещодавно наказом Мінфіну затверджено новий порядок списання таких боргів . Детальніше – у матеріалах «Як списати безнадійний податковий борг, що виник через форс-мажор?» та «Облік списання безнадійного податкового боргу».

Крім того, у матеріалах Uteka-Агро цього тижня знайдете відповіді на запитання:

Наступного тижня в матеріалах Uteka-Агро розповімо про:

  • перевірки Держпраці у воєнний час;
  • протягом якого строку можна відобразити в декларації з ПДВ податковий кредит на підставі ПН, оформлених починаючи з 01.01.2022 і до цієї дати;
  • обкладення ПДВ операції з придбання нерухомості, з призначенням використання якої ще не визначились.

Корисного читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали