Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 22.10.2024

Нове

22.10.2024 87 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Законопроєкт № 11416-д наразі очікує підпису Президента, після чого Закон має бути опубліковано. Оскільки до нас надходить багато запитань щодо сплати військового збору, пропонуємо короткий аналіз саме цих змін (див. матеріал за посиланням).

У разі виникнення підстав для анулювання бронювання військовозобов’язаного працівника важливо, щоб роботодавець оформив усе правильно. Тому у статті: наведемо покрокові дії щодо анулювання бронювання; розповімо, як розв’язати складні питання під час розбронювання; наведемо зразки заповнення документів для розбронювання.

Також ми розглянули правові питання, пов'язанні із успадкуванням фермерського господарства (далі – ФГ) та товариства з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ). Зокрема, яка доля земель, переданих засновнику для створення ФГ, хто має сплачувати податки, подавати звітність та управляти ФГ до переоформлення власності на ФГ та ін. Відповіді на ці питання – у статті. Які правила успадкування ТОВ, якими можуть бути дії спадкоємців і товариства, коли та як виплачується вартість частки спадкоємцю – на ці питання відповідаємо у наступній консультації.

Сільгосппідприємство придбало саджанці малини та суниці для закладання багаторічних насаджень. Бухгалтерів цікавить, як відобразити в обліку створення насаджень та чи є регламентовані нормативними документами строки введення в експлуатацію таких багаторічних насаджень, коли починати нараховувати амортизацію, тощо. Детально цю тему висвітлено в консультації.

А ще ми розглянули таку ситуацію: сільгосппідприємство придбало у фізичної особи земельну ділянку, яку до цього в неї орендувало. У статті з’ясуємо, як подати форму № 20-ОПП і чи потрібно подавати уточнюючу декларацію платника єдиного податку четвертої групи.

Наступного разу в Uteka-Агро розглянемо різні аспекти й особливості проведення річної інвентаризації, зокрема:

  • нормування природних втрат сільгосппродукції під час зберігання;
  • обкладення ПДВ інвентаризаційних різниць;
  • як впливають визнані в бухобліку доходи/витрати від лишків/нестач на частку сільгосптоваровиробництва у платників єдиного податку четвертої групи;
  • матеріальна відповідальність працівника у разі виявлення нестачі ТМЦ.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали