Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 22.08.2023

22.08.2023 115 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Часто у засновників та членів ФГ виникає питання, як наділити ФГ, як юрособу, можливістю використовувати в господарській діяльності їхнє майно (автомобіль, сільгосптехніку, споруди, земельні ділянки тощо), не втративши самим права на це майно. У такому разі вихід один – передати до статутного чи складеного капіталу не власне майно (це спричинить перехід права власності на нього до ФГ), а право користування ним. Таку можливість передбачено законодавством. Проте, щоб уникнути судових спорів і претензій з боку контролюючих органів, це питання треба ретельно викласти у статуті ФГ. Ми розповідаємо, як прописати в статуті порядок внесення майнових прав до складеного чи статутного капіталу членами ФГ.

Багатьом суб’єктам господарювання доводиться шукати альтернативні варіанти ведення розрахунків із контрагентами, адже не завжди вони можуть розрахуватися грошима за отримані товари (роботи, послуги). Один із таких варіантів – зарахування зустрічних вимог. Це зручний інструмент, передбачений Цивільним кодексом. Однак на практиці в аграріїв виникає багато питань: коли можливе зарахування зустрічних вимог; які є заборони; як документально оформити таку операцію та відобразити у податковому та бухгалтерському обліку тощо. Відповіді – у наших консультаціях «Зарахування зустрічних вимог: оформлення» та «Зарахування зустрічних вимог: бухгалтерський та податковий облік».

Як здійснюється на сьогодні держреєстрація придбаної сільгосптехніки; які особливості купівлі-продажу сільгосптехніки треба врахувати; в яких випадках може бути відмовлено в держреєстрації сільгосптехніки? Про все це читайте у статті «Придбання сільгосптехніки: порядок держреєстрації та інші особливості».

У власника земельної ділянки може виникнути потреба використовувати її не за цільовим призначенням. Наприклад, якщо на сільськогосподарських угіддях він планує закласти багаторічні насадження або на землях із цільовим призначенням для особистого селянського господарства побудувати будинок тощо. Земельне законодавство зобов’язує власника змінити в такому разі цільове призначення такої ділянки. У статті «Зміна цільового використання земельної ділянки: коли це обов’язково» ми висвітлюємо такі питання: коли слід змінити цільове призначення земельної ділянки; який порядок такої зміни; які негативні наслідки можуть настати для власників та/або землекористувачів у разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Серед іншого розповідаємо також:

У розділі «Спецвипуски для агропідприємств» – новий спецвипуск «Щорічна основна відпустка – 2023: надання та розрахунок», з якого ви дізнаєтеся, які вимоги до надання щорічних основних відпусток працівникам мають враховувати роботодавці 2023 року з огляду на особливості воєнного стану. Зокрема: коли можна надати відпустку; чи можна відмовити працівникові в наданні щорічної відпустки; коли потрібно виплатити відпусткові; особливості відпустки сезонних працівників; як обчислити стаж для щорічної відпустки; як розрахувати відпусткові; чи можна надати компенсацію за невикористану відпустку без звільнення; як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку; що загрожує роботодавцеві за порушення законодавства щодо відпусток тощо.

Наступного тижня ми розглянемо питання сплати за паї та за земельні ділянки сільгосппризначення приватної власності в реаліях 2023 року. Зокрема, з’ясуємо юридичні та податкові тонкощі форм та варіантів виплати орендної плати, особливості виплат орендної плати за майбутні періоди, законодавчі підстави для індексації плати за користування земділянками тощо.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали