Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 16.01.2024

16.01.2024 120 0 1

Вітаю, шановні колеги!

У нових публікаціях Uteka-Агро ми розглянули багато різних і цікавих питань: спадкування прав на землю юрособою; варіанти оформлення трудових відносин у зимовий період; прив’язка ціни договору до валютного курсу; індексація орендної плати; блокування податкових накладних; облікова політика; виплата дивідендів фізособі-нерезиденту. Про все це – більш докладно.

Спадкування – одна з підстав для набуття прав на землю. Отримання у спадок землі фізособами є досить звичайним процесом, тому здебільшого не викликає запитань, а от юрособами – не є поширеним явищем. У статті ми розглянули нюанси спадкування юрособами прав на землю сільгосппризначення: які юрособи можуть успадкувати права на землю та які саме права, в якому порядку та за якою процедурою тощо.

Багато сільгосппідприємств не мають змоги забезпечити своїх працівників роботою в зимовий період. А в умовах війни ця проблема стала ще гострішою. Якщо підприємство бажає зберегти колектив, то варто розглянути різні варіанти оформлення трудових відносин із працівниками без розірвання з ними трудового договору. У консультації ми розглянули такі варіанти.

Господарські операції з виплати дивідендів на користь фізосіб-нерезидентів – не прості і мають низку не лише організаційних, але й податкових нюансів. Зокрема, треба знати: критерії визнання фізособи нерезидентом у податкових цілях; обмеження виплат дивідендів інвалютою в період воєнного стану; в якому разі, на яку дату та за якими ставками виникають податкові зобов’язання у зв’язку з дивідендними виплатами; чи потрапляють «дивідендні» податки (збори) у виконання мінімального податкового зобов’язання. Ці аспекти ми докладно висвітлюємо у статті.

Ціна – одна із суттєвих умов господарського договору. Оскільки курс гривні може суттєво змінитися, багато українських суб’єктів господарювання, бажаючи мінімізувати свої комерційні ризики, прив’язують ціну договору до валютного курсу. Проте на практиці у сторін такого договору виникає чимало запитань. Ми розповідаємо, чи не забороняє законодавство прив’язувати ціну договору, укладеного між резидентами України, до валютного курсу, як правильно сформулювати умову про таку ціну в договорі, а також чи є позитивна судова практика з цього питання.

Не менш актуальними та корисними є такі відповіді на питання:

Наступного разу в Uteka-Агро розглядатимемо:

  • складання податкової звітності платника єдиного податку третьої групи за 2023 рік;
  • як підтвердити трудові відносини членів ФГ;
  • обмін правами користування земельними ділянками всередині масиву.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали