Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 15.08.2023

15.08.2023 82 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Публікації Uteka-Агро цього тижня присвячені обліку розрахунків із елеватором, оприбуткуванню та відчуженню емфітевзису, а також правилам укладання цивільно-правового договору.

Договір складського зберігання зерна є головним документом, який визначає взаємовідносини між зерновиробниками та елеватором. Укладається він у простій письмовій формі та не підлягає нотаріальному посвідченню. Проте вся «сіль» криється в деталях. Тому ми рекомендуємо докладно опрацьовувати кожен пункт. У консультації розповідаємо про особливості оформлення договору складського зберігання зерна та наводимо зразок такого договору.

Багато сільгосппідприємств, що здають зерно на зберігання на елеватор, зіштовхуються із бухгалтерською методологічною проблемою, пов’язаною із заліковою вагою зерна, яку визначає елеватор під час приймання зерна. Часто бухгалтер сільгосппідприємства намагається «підігнати» дані свого бухобліку під цю залікову масу, хоча в момент здавання ще не відома точна кількість тонно-відсотків зниження вологості та сміттєвої домішки, а отже, і точна кількість зерна, яку отримають після доробки. У статті «Зберігання зерна на елеваторі: які документи та бухгалтерські записи мають бути у сільгосппідприємства – власника зерна» ми розглядаємо порядок бухобліку операцій між поклажодавцем та елеватором, керуючись наявною нормативною базою та з урахуванням практики, що склалася. Це дасть розуміння сільгосппідприємству-поклажодавцю, як відображати такі процеси у своєму бухобліку, та допоможе обґрунтувати достовірність убутку зернової маси в результаті доробки та зберігання. Також повідаємо про нюанси обкладення ПДВ у власника зерна.

Останнім часом гостро стала проблема обліку права користування землею за договором емфітевзису. Деякі платники, які використовують землі сільгоспугідь на умовах емфітевзису, ризикують втратити частину витрат, які зараховуються у зменшення мінімального податкового зобов’язання, а саме витрати у вигляді суми ПДФО та військового збору за договорами емфітевзису. А все тому, що вони не визнали емфітевзис як нематеріальний актив на рахунку 12 «Нематеріальні активи», як цього вимагає методологія бухобліку. Тож зараз у таких платників постало питання: як виправити таку помилку в бухобліку. Спеціально для такої ситуації – наш матеріал «Сільгоспприємство не обліковувало емфітевзис як нематеріальний актив: як виправити помилку?».

Власників, землекористувачів та потенційних покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення крім питань, пов’язаних із їх придбанням, турбує також подальша доля емфітевзису. За загальним правилом, відчуження земельної ділянки, що перебуває в оренді або користуванні на праві емфітевзису, не впливає на дію договору оренди землі чи договору про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Водночас усе більше активізуються спроби припинити право користування землею. У статті «Припинення/розірвання договору емфітевзису» ми аналізуємо норми законодавства щодо укладення договору емфітевзису, його припинення та дострокового розірвання. А також що робити із платежами, які були сплачені за майбутні періоди, у разі дострокового припинення/розірвання договору.

Багато аграріїв залучають фізосіб до виконання окремих робіт або надання послуг за цивільно-правовими договорами (ЦПД). Ми проаналізували законодавчі норми, роз’яснення Держпраці та судову практику 2023 року, щоб наочно пояснити вам правила оформлення ЦПД та на які моменти слід звернути особливу увагу під час укладання таких договорів:

А також ви дізнаєтесь, як відобразити переведення працівника на нову посаду у Податковому розрахунку з ПДФО та ЄСВ.

Наступного тижня ми розповімо про зарахування зустрічних вимог, розглянемо актуальні питання щодо сплати земельного податку та податку на нерухомість, а також нюанси внесення членами ФГ майнових прав до складеного капіталу.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали