Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 14.05.2024

14.05.2024 126 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Агро пропонуємо рішення щодо таких практичних ситуацій.

Як призначити головою фермерського господарства найманого працівника. Згідно із законодавством головою ФГ може бути засновник, а член ФГ або третя особа (що не є засновником і членом ФГ) – лише якщо це прямо прописано у статуті. Більш детально про те, за яких умов ФГ може призначити головою не засновника, а особу, що працює у ФГ за трудовим договором, та як оформити протокол загальних зборів членів ФГ про призначення головою найманого працівника, ми розповідаємо у статті.

Чи обов’язково члену ФГ викупляти земельну ділянку, передану в постійне користування для створення ФГ. Члени ФГ мають право викупити земельну ділянку, передану їм у постійне користування для створення ФГ. Однак не всі засновники (їхні спадкоємці) мають змогу викупити такі ділянки. Як бути в такій ситуації? Право постійного користування земельною ділянкою можна оформити за ФГ як юридичною особою. Як це зробити – дізнаєтеся з консультації.

Придбали легковий автомобіль: коли потрібно сплачувати транспортний податок і як подати декларацію. Якщо підприємство протягом року придбало легковий автомобіль, у нього може виникнути обов’язок сплачувати транспортний податок, а отже, і подати декларацію з цього податку. У статті розповідаємо, за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 року та як подати декларацію.

Чи потрібен дозвіл на викиди в разі використання генератора. Підприємство планує використовувати у своїй діяльності генератор. У консультації за посиланням детально розповідаємо, чи повинні суб’єкти господарювання отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами в разі використання генератора. Ще більше корисної інформації за темою ви знайдете в оновленому спецвипуску Uteka-Агро «Придбання та використання електрогенераторів, сонячних електростанцій, Starlink: розглядаємо обліково-податкові аспекти».

Підприємство неправильно зазначило розмір статутного капіталу в заяві про держреєстрацію змін до ЄДР. Якщо йдеться про описку під час зазначення розміру статутного капіталу підприємства, то це не означає, що його розмір підлягає збільшенню або зменшенню. Тому підприємство та держреєстратор мають лише виправити таку помилку за правилами, передбаченими чинним законодавством. Детально про порядок виправлення помилок у ЄДР, а також як виправляється помилка, якої припустився держреєстратор, – у статті тут.

Як розрахувати страховий стаж для оплати лікарняного. Щоб запобігти вашим помилкам, у консультації нагадуємо загальні правила розрахунку страхового стажу для оплати листків непрацездатності, розглядаємо приклади із практики та відповідаємо на ваші запитання.

Підприємець та роздрібна торгівля. Підприємці, які займаються роздрібною торгівлею, часто звертаються до редакції з такими запитаннями: яку систему оподаткування їм застосовувати та чи може це бути перша група платників єдиного податку (далі – ЄП); який код КВЕД обрати (особливо вони побоюються помилитися з кодом платника ЄП, оскільки для них є ризик втратити право на застосування спрощеної системи); чи потрібно використовувати РРО/ПРРО, якщо підприємець здійснює торгівельну діяльність у селі; коли потрібен термінал та яка відповідальність за його відсутність; як вести облік? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.

Наступного разу в Uteka-Агро розглянемо:

  • чи потрібна додаткова угода на продовження строку договору оренди землі;
  • чи звільняються від оподаткування доходи від продажу землі з цільовим призначенням «для ведення товарного сільгоспвиробництва»;
  • як оформити списання плодоовочевої продукції, що зіпсувалася під час зберігання.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали