Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 12.12.2023

12.12.2023 122 0 0

Вітаю, шановні колеги!

8 грудня набув чинності Закон від 09.11.2023 № 3453-IX, яким унесено зміни до норми Податкового кодексу щодо проведення документальних та фактичних перевірок у період воєнного стану. «Воєнний» мораторій скасовано для більшості платників податків. У меншості залишилися ті, кого поки що не можна перевіряти. Ми розповідаємо, хто з платників податків ризикує потрапити до плану перевірок на 2024 рік, а хто все ще перебуває під захистом мораторію.

Та це не єдині нововведення, які варто вивчити бухгалтеру цього разу. Зокрема, Верховна Рада ухвалила Закон від 22.11.2023 № 3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Однак він поки що не підписаний Президентом і не набув чинності. А щоб ви були готові до ймовірних змін, ми зробили їх аналітичний огляд.

Нагадуємо, що підприємства, які є власниками транспортних засобів, зобов’язані двічі на рік інформувати Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК) про наявність у них транспортних засобів, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на них. Найближча дата, коли це потрібно зробити, – до 20 грудня поточного року. Детально про те, хто саме має подавати таку інформацію до ТЦК, як це правильно зробити, а також чим загрожує її неподання, читайте в нашому матеріалі.

Наприкінці листопада Торгово-промислова палата України на своєму сайті повідомила, що в разі порушення строків виконання зобов’язання внаслідок блокування проїзду вантажних транспортних засобів на кордоні з Польщею така обставина може бути віднесена до форс-мажорних (обставин непереборної сили). А як впливають ці події на відносини українських перевізників зі своїми контрагентами – замовниками (як українськими, так і іноземними), на бухгалтерський облік та оподаткування, ми з’ясовуємо у статті «Блокування кордону з Польщею: правові та облікові акценти для перевізників».

Зазвичай сільгосппідприємство-орендар здійснює остаточний розрахунок з орендної плати за поточний рік до 31 грудня. Оскільки значна частина громадян-орендодавців виїхала з місць свого постійного проживання і їхнє нинішнє місце перебування залишається невідомим, ми розповідаємо, як діяти орендарю в такому разі.

Сільгосппідприємства нерідко укладають форвардні контракти на постачання сільгосппродукції. Причому дуже часто на дату відвантаження продукції змінюється ціна порівняно з тією, яку було передбачено договором і виходячи з якої було виписано податкову накладну (далі – ПН) під час отримання передоплати. Це пов’язано з різними факторами: зміна ринкової ціни на дату відвантаження, показники якості нижчі або, навпаки, вищі, ніж ті, за якими формувалася ціна під час укладання договору, та інші причини. У разі зміни ціни виникає потреба оформити розрахунок коригування до ПН, складеної під час отримання передоплати. Як це зробити правильно, – у нашому наступному матеріалі.

З 09.07.2023 набув чинності Закон від 20.06.2022 № 2320-IX «Про управління відходами». Тож із цього часу законодавство у сфері управління відходами в Україні вийшло на вищу еволюційну сходинку та загалом відповідає європейським нормам. У консультації розповідаємо, які основні правила треба виконувати сільгосппідприємствам у сфері управління відходами та коли потрібно отримувати дозвіл чи ліцензію на здійснення операцій з оброблення відходів.

Наступного разу нові матеріали Uteka-Агро будуть присвячені питанню закриття облікового 2023 року та перспективам законодавства на 2024 рік. Зокрема, поговоримо про:

  • закриття року – на що звернути увагу у бухобліку;
  • річний перерахунок ПДФО та ПДВ;
  • що потрібно зробити кадровику в кінці року;
  • законодавство щодо визначення МПЗ сільгосптоваровиробниками;
  • перспективи ринку землі та змін земельного законодавства у 2024 році.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали