Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 09.07.2024

09.07.2024 74 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із новими матеріалами Uteka-Агро.

Варіанти оформлення передачі земельної ділянки в користування іншим суб’єктам господарювання. Якщо сільгосппідприємство з об’єктивних причин не може обробляти землю, її можна передати в користування іншим суб’єктам господарювання. Звісно, способи передачі земельної ділянки залежатимуть від того, на якій підставі підприємство користується нею: право власності, право оренди чи право користування земельною ділянкою для сільгосппотреб (емфітевзис). Як це правильно зробити, розповімо в консультації.

Як вплине передача земельної ділянки на обкладення єдиним податком і хто в такому разі має визначати мінімальне податкове зобов’язання? Відповіді на ці питання надаємо тут. Крім того, для зменшення витрат орендаря та орендодавця порадимо більш вигідні з погляду оподаткування варіанти оформлення зазначених операцій.

Підприємець, якому сільгосппідприємство передало земельну ділянку в оренду, припинив свою діяльність. У консультації розглядаємо питання, які виникають у зв'язку з цим: чи припиняється цивільно-правова відповідальність підприємця; чи підлягає припиненню договір оренди; на які положення договору оренди слід звернути увагу в цій ситуації?

«Клуб білого бізнесу»: хто може стати його членом і мати податкові пільги? У червні Верховною Радою було прийнято Закон, який вносить зміни до Податкового кодексу. Зміни спрямовані на надання певних пільг платникам податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. На практиці таких платників податків почали називати «Клуб білого бізнесу». Поки Закон перебуває на підписі у Президента, ми пояснимо, яким критеріям має відповідати платник податків, щоб стати членом «Клубу білого бізнесу», а також розповімо, які саме податкові пільги надаватимуться таким свідомим платникам податків.

Списання пального для генераторів: оформлення та облік. В умовах сьогодення багатьом підприємствам доводиться використовувати у власній господарській діяльності генератори, які працюють на бензині, дизпаливі тощо і виробляють електроенергію. У статті розповімо, які суттєві нюанси використання пального для роботи генератора має врахувати суб’єкт господарювання, а саме: які пільги з ліцензування та паливного акцизу на сьогодні діють щодо зберігання пального для заправлення генератора; як установити норми списання пального на роботу генератора; якими первинними документами оформити списання пального та як відобразити на рахунках бухобліку.

Також пропонуємо міні-консультації у форматі «Запитання – відповіді» за темами:

  1. Фізособа-підприємець – платник єдиного податку передав землю в суборенду: чи потрібно йому переходити на загальну систему?
  2. Скільки днів відпустки належить працівникові з інвалідністю, якщо довідка МСЕК була подана роботодавцеві не відразу?

Наступного разу в Uteka-Агро ми допоможемо вам розв’язати такі питання:

  • облік та оподаткування витрат зі збору врожаю на підставі договору підряду;
  • бухоблік витрат на транспортування зерна до місця зберігання;
  • оподаткування в разі знищення посівів;
  • посіви, на продукцію з яких були укладені договори постачання, знищено: чи потрібен сертифікат про форс-мажор.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали