Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 08.08.2023

08.08.2023 104 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Нові публікації Uteka-Агро цього разу присвячено темам повернення зі спецрежиму оподаткування до сплати ЄП у четвертій групі, викупу сільгоспземель, ПДВ та реєстрації податкових накладних у деяких ситуаціях.

Сільгосппідприємства, які були платниками ЄП четвертої групи та перейшли до третьої групи зі ставкою ЄП 2 %, з 01 серпня автоматично повернулися у свою групу єдинників. Тепер вони повинні будуть подати декларацію платника ЄП четвертої групи. В які строки подати та як заповнити таку декларацію, а також як розрахувати суму ЄП, розповідаємо в Uteka-Агро.

У наступній консультації надаємо рекомендації, як правильно оформити надання ФГ коштів члену такого ФГ для купівлі земельної ділянки. Зокрема, господарство може видати йому потрібну суму, оформивши договір позики або договір дарування. Тоді в покупця буде належне джерело походження коштів, і він у законний спосіб придбає сільгоспділянку. Після того як член ФГ стане власником земельної ділянки, він має право внести її до складеного капіталу ФГ у користування (без передання права власності), а вже після 01.01.2024 можна оформити земельну ділянку на ФГ. У консультації ми детально розповімо про особливості оформлення договору між ФГ та членом такого господарства, а також нагадаємо, якими документами набувач сільгоспземлі може підтвердити законність походження коштів.

Багато підприємств зараз надають благодійну допомогу своїм працівникам, мобілізованим до лав ЗСУ, а також іншим особам, які звертаються за такою допомогою. Тож у них часто виникають запитання, як відображати суми такої допомоги в об’єднаній звітності. Ми розглянули конкретні ситуації, щоб наочно показати особливості відображення сум благодійної допомоги в Податковому розрахунку з ПДФО та ЄСВ.

Серед нових матеріалів Uteka-Агро ви знайдете також:

Наступного разу публікації Uteka-Агро будуть присвячені темі зберігання зерна на елеваторі. Зокрема, розповімо про нюанси укладання договору складського зберігання зерна, документування, бухоблік та обкладання ПДВ операцій із зерном на елеваторі.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали