Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 07.11.2023

07.11.2023 122 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Якщо підприємство, перебуваючи в окупації, не могло виконати свої зобов’язання через форс-мажорні обставини, то за загальним правилом воно звільняється від виконання своїх обов’язків за договором та/або відповідальності за їх повне або часткове невиконання. Але все залежить від того, як це прописано в договорі з контрагентом. Крім того, для застосування положень договору про форс-мажор важливо заздалегідь повідомити контрагента про те, що через ці обставини підприємство не може своєчасно виконувати свої обов’язки. Якщо цього не зробити, то воно вважатиметься таким, що могло виконувати свої обов’язки вчасно, а отже, звільнення від відповідальності не буде. Як дізнатися підприємству про борги, які могли з’явитися в нього перед контрагентами за час окупації, розповідаємо тут.

Часто буває складно ідентифікувати фінансування як цільове. Наприклад, у разі користування доступними кредитами «5-7-9» частину відсотків погашає держава. Водночас це важливо, адже дохід за цільовим фінансуванням визначається за спеціальними правилами НП(С)БО 15. Ми розповідаємо, що є цільовим фінансуванням та на яку дату визнавати дохід від такого фінансування, зокрема й у частині ПДВ.

Триває останній квартал звітного року, а отже, підприємству час почати підбивати підсумки діяльності за рік. Цього тижня ми відповідаємо на запитання, пов’язані із самостійним виправленням помилок, що вплинули на суму зобов’язань із податку на прибуток. Зокрема: як вплинуло відновлення перебігу строків давності на визначення періоду, протягом якого можна виправити «прибуткову» помилку; який ранній період підпадає під податкові строки давності, тобто вважається «відкритим» для внесення виправлень; яку відповідальність передбачено за самостійне виправлення помилок, допущених у різних періодах. Відповіді редакції – тут.

У разі тривалого зберігання (особливо овочів) частина продукції псується. Тому виникають закономірні запитання: як відобразити в обліку зіпсовану сільгосппродукцію; чи потрібно уцінювати продукцію перед продажем за нижчими цінами; як правильно списати нереалізовані залишки? Відповіді на ці питання – у нашому матеріалі.

Серед іншого відповідаємо на запитання, які надійшли до редакції:

Також розповідаємо про кардинально оновлений Закон про рекламу. Тож читайте статтю, щоб знати, чого очікувати та до чого готувати свій бізнес.

Наступного разу Uteka-Агро повідає:

  • про виплату орендної плати спадкоємцю;
  • у чому різниця між статусами члена ФГ, засновника та голови ФГ;
  • про проблеми визначення МПЗ фермерськими господарствами.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали