Облік у овочівництві: способи оцінки продукції
Облік витрат в овочівництві
Оприбуткування продукції овочівництва: якими документами оформлюється?
Для кого ця стаття: для тих сільгосппідприємств, які вирощують картоплю та овочі у відкритому ґрунті.
Із цієї статті ви дізнаєтеся про:
- можливі методи оцінки продукції овочівництва під час первісного визнання;
- послідовність калькулювання виробничої собівартості овочевої продукції та порядок списання калькуляційних різниць.
Перш за все нагадаємо, що до моменту збирання врожаю на дату балансу посіви овочевих культур можуть обліковуватись (п. 10, 11 П(С)БО 30 «Біологічні активи»):
- або у складі поточних біологічних активів (далі – БА) рослинництва – якщо вони оцінюються за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані в місці продажу витрати. У бухобліку такі БА відображають за дебетом субрахунка 211 «Поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю» із подальшим списанням (на момент збирання врожаю) у дебет відповідного аналітичного рахунка до субрахунка 231 «Рослинництво»,
- або у складі незавершеного виробництва – якщо справедливу вартість на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток. У бухобліку до моменту збирання врожаю ці БА відображають за дебетом субрахунка 231.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року