Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Облік діяльності підсобних виробництв на сільськогосподарських підприємствах

Інна Пахомова

30.01.2017 1122 0 1

Сільськогосподарські підприємства все частіше самостійно переробляють вирощену продукцію рослинництва, використовуючи її надалі у вигляді кормів. Виробництво з переробки сільгосппродукції належить до розряду підсобних (промислових) виробництв.

Підсобні (промислові) виробництва, що випускають продукцію для годування тварин, в основному переробляють:

  • зерно (виробництво дерті, роздробленого зерна);
  • олійні культури (виробництво олії, шроту, макухи)
  • і виробляють комбікорм (кормові суміші, добавки).

Наша консультація розповість про роботу олійного цеху, який виробляє соєвий шрот і соєву олію. Соєвий шрот стає в подальшому однією зі складових комбікорму.

Облік витрат виходу продукції

Для обліку витрат у підсобних (промислових) виробництвах на сільськогосподарських підприємствах призначено субрахунок 233 рахунка 23 «Виробництво», за дебетом якого відображають витрати, за кредитом – вихід продукції. Облік витрат ведуть за видами виробництв (наприклад, 233 «Крупорушка»,«Олійний цех»,«Кормоцех») і статтями витрат.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали