Із цієї статті ви дізнаєтеся: як правильно визначити загальну масу зібраної соломи, яку зберігають у скиртах, стогах, тюках або рулонах, документально оформити, здійснити первісну оцінку та відобразити на рахунках бухобліку її оприбуткування.
Загальні положення
Як відомо, є два способи збирання соломи: скиртування та пресування (укладання соломи в тюки або рулони). При цьому солому в скиртах і стогах зберігають у місцях її виробництва (у полі) або поблизу тваринницьких ферм на спеціально обладнаних майданчиках. Солома, пресована в тюки або рулони, як правило, закладається штабелями в скирти.
До заготівлі соломи можна віднести такі технологічні операції:
Після проведення заготівельних робіт зібрану солому слід документально оформити. Для цього керівник підприємства призначає спеціальну комісію, до складу якої зазвичай входять: агроном, зоотехнік, бригадир, під керівництвом якого було заготовлено солому, а також особи, які несуть відповідальність за зберігання цих кормів (завідувач ферми, фуражир тощо). Завдання комісії – перевірити якість укладання скирти (стогу) або виготовлених тюків (рулонів) соломи, якість самої соломи та визначити її вагу та об’єм (кількість).