Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

В Україні створюють реєстр органів сертифікації органічної продукції

25.06.2019 1442 0 0

З 2 серпня цього року в Україні почнуть діяти нові національні стандарти (закон №2496-VIII) органічного виробництва.

Зараз в Україні працює близько 400 органічних с/г виробників.

В цілому ми двадцяті в світі і 11-е в Європі за площею с/г угідь під органічним виробництвом. Продаємо продукцію в більш ніж 40 країн. Частка такої продукції і сировини на експорт становить 90%. Це, в основному, європейські країни: Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Італія, Австрія, Польща, Швейцарія, Бельгія, Чехія, Болгарія, Угорщина. Дуже цінують українські органічні продукти в Америці і країнах Азії (близько € 4 млн із загального експорту).

З введенням в дію закону про органічне виробництво запрацює 9 основних змін:

1) Вводиться контроль і реєстрація як операторів органічного виробництва, так і акредитації сертифікаційних органів, які можуть і мають право працювати за українським законом. Вводиться обов'язкова реєстрація насіння і виробників органічної насіння і садивного матеріалу.

2) Створюється Єдиний реєстр виробників органічної продукції.

3) Виробників органіки зобов'яжуть щорічно проходити сертифікацію і декларувати обсяги товарів.

4) Власники органічних підприємств будуть змушені погоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації. Термін дії сертифіката складе 15 місяців з дати видачі.

5) Бізнесмени зобов'язані взаємодіяти з органами сертифікації. Наприклад, надавати інспекторам зразки грунту або матеріалів, насіння, корми, продукції, води для проведення лабораторних досліджень. Документація, включаючи фінансовий, теж буде перевірятися.

6) Дозволяється вилучення продукції, що не відповідає вимогам законодавства про органічного виробництва та маркування. Перш за все це буде стосуватися тих недобросовісних виробників, які маркують упаковки державним логотипом або поміткою «органічний», «біологічний», «екологічний», «органік», але насправді не дотримуються вимог до виготовлення.

7) визначать певні умови для виготовлення органічного молока, м'яса та іншої продукції тваринництва.

8) Органічна рослинна продукція повинна вирощуватися з використанням добрив, які розщеплюються біологічно. Крім того, підприємці не повинні забруднювати навколишнє середовище.

9) Сертифікується не один органічний продукт (крупа, пшениця), а процес цього виробництва (починаючи від насіння і до виробництва, переробки та упаковки).

Для органів сертифікації, які не надають або надають недостовірні дані щодо операторів або звітів про видані сертифікати, передбачений штраф в розмірі 5 МЗП. Якщо сертифікати були видані з порушенням закону, сума штрафу становить 16 мінімальних заробітних плат, а в повторному випадку - 24 МЗП.

Організації, що займаються реалізацією органічної продукції, несуть відповідальність за достовірність інформації, маркування. Реклама і продаж продукту як органічного без наявності сертифіката заборонена. Штраф становить 8 МЗП для юросіб і 5 для ФОП.

https://agropolit.com/

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали